Подай сигнал

Под игото на ромите 2

Коментари

от Руси Чернев 4056 прегледа 0

Ромите ни са неинтегрирани, но богато обгрижвани

Тая прохладна майска вечер чорбаджи Мехмед, гологлав, по халат, вечеряше с челядта си на двора. Господарската трапеза беше сложена, както по обикновение, под лозата. Фенерът светеше, окачен на клончето на едно люлеково дръвче, което приятелски надвисваше миризливите си люлеки над главите на челядта.

А тя беше многобройна - Хасанчо, Гюнай, Керим, Виждан, Неждет, Бехчет и Мюмюн. И двете момичета - Вилдан и Айше.

Звучи ви познато? Аа, бъркате се. Това е роман, който ще излезе много по-късно. Ще разказва за първите години на осъзнатата борба за независимост на ромския народ. Действието се развива в малко градче от Подбалкана, някъде около 2075 година. Авторът му сега още не е роден. Няма я дори и баба му. Тя ще се пръкне на бял свят през 2024-а и ще е на 26, когато ще се роди Хасанчо. Той пък ще се превърне в класика на бъдещата циганска литература. Християнската част от борещата се за своя независима държава ромска общност ще му лепне прякора Патриарха. Двама от неговите братя ще са генерали в младата ромска армия, един ще се дипломира като лекар, друг ще стане известен юрист. От семейството на чорбаджи Мехмед ще излезе и един голям политик.

Романът пак ще се казва „Под игото“, а историите в него ще почиват върху истински лица и събития. Ще стане, защото логиката на историята го изисква. Това е голата и никак неромантична истина за бъдещето на нацията, потвърдена за пореден път от безпристрастната статистика и новините за задълбочаващата се демографска криза.

Докато ти чатиш в нета, ромите правят любов и се множат, гласи един плакат, насочен към самотните млади дами у нас.

Това, че българите раждат първо дете във все по-напреднала възраст, обаче е едната страна на медала. Другата е, че държавата продължава да помпа циганизацията на собствената си нация с пълния отказ да въведе справедлив ред в разпределението на оскъдните социални фондове. Управляващите все така се грижат за онези, които лежат на гърба на системата и не правят нищо, за да облекчат живота на нейните донори. В резултат бизнесът изнемогва за кадри, а милиони мързеливи и неграмотни безработни /в основната си част роми/ получават помощи за бедност, топло, здраве, пенсии за възраст и детски надбавки.

Образователната система продължава да пропуска от клас в клас хлапета от махалите, които не могат да четат и пишат на български, но стигат до заветната диплома за основно. Ромите от своя страна се чувстват идеално все така неинтегрирани, но пък богато обгрижвани от бедната ни държава. Раждат деца на 12, карат коли с дипломите си без покритие и строят къщи незаконно. Никой в държавата обаче не говори за това. С изключение на специалистите от статистиката, които с половин уста признават - през 2075-а основната работна сила у нас ще са ромите, а българите ще са малцинство в собствената си страна. Ако дотогава изобщо съществува такава държава.

Заб.: Текстът е написан на 25 януари 2015 година. Публикуваме го с незначителни поправки и съкращения

Коментари


първо трябва да се избият 240 циганина от парламента и всичко ще се оправи

Опорни точки за наивници,,,кой им позволи да бъдат такива, кой прояви престъпна небрежност да се превърнат в подобни, кой се прави на луд и краде стотици милиони за интеграция, кой не равива стратегии и доктрини за очовечаване и образование на тези групи...???!!!

Няма страшно. Когато българите станат малцинство, последните панически ще избягат, циганите няма да има на чий гръб да лежат и също ще тръгнат с катуните. И тогава ще дойдат китайците. България ще се превърне в земен рай. 保加利亞將成為人間天堂。

Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук ! Нужен е минимален депозит от 10 евро!Вчера спечелих 1772 евро ! https://bit.ly/2vGdh7g

JALKO,CHE PORADI GADNITE KOMUNYAGI IZGUBIHME TURCHOLYAKA-CHESTNI,RABOTLIVI I SAZNATELNI ZA DA SE TSIGANIZIRAME I ZA DA SME EDIN DEN POD TSIGANSKO ROBSTVO,IGO,GNET,UPRAVLENIE ILI PRISASTVIE! MEJDU DRUGOTO NYAMA LOSHI NARODI,RASI I ETNOSI,IMA LOSHO OTNOSHENIE KAM MALTSINSTAVATA OT UPRAVLENIETO NA MNOZINSTVOTO V NYAKOI STRANI ,OSOBENO V BULGARIYA,KADETO TOZI ETNOS E BIL VINAGO III KLASA OT NEYNITE JITELI OT OSVOBOJDENIETO-POROBVANETO OT 1878 GODINA DO DEN DNES ! RASIZMAT-APARTEYDAT,KOYTO SE NALOJI NAD TOZI ETNOS POCHNA DA DAVA PLODOVETE SI ! KAKVOTO POSEESH TOVA I SHTE POJANESH !

Едно уточнение. Пише, че трапезата на бай Мехмед била сложена под лозата... В циганска къща не расте даже и тревичка та камо ли лоза

Няма да е 2075. По-рано ще е. Тези необразовани, мързеливи хора стават общински съветници. Те не могат български да говорят, а участват в управлението. Положението никак не е добро.