Почина световноизвестната българска цигуларка Катя Попов

Една от най-талантливите ни цигуларки, която прослави България в целия свят, вече ще свири на ангелите. Даровитата музикантка Катя Попов не успя да пребори битката с рака. За това съобщават нейни близки в социалните мрежи.   “След много години в очакване на срещата с един от високо ценените български музиканти - цигуларката Катя Попов, концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra, тя най-после трябваше да свири на родна сцена - датата на концерта беше определена, 30 май в зала "България", като част от цикъла на Оркестъра на Класик ФМ радио "Музиката на Америка". Днес семейството й съобщи скръбната вест, че след тригодишна битка с рака Катя Попов е починала снощи... Светла й памет”, пише водещата от БНР Ирена Гъделева.


Катя Попов бе сред солистите на Hollywood Bowl Orchestra - чест, която се дава на малцина. 

Катя Попов следва в Българската музикална академия, след което продължава учението си в Париж. Първото концертмайсторско място, което печели, е в Европейския младежки симфоничен оркестър, с който свири и гастролира по света. Следва пътуване до Лос Анджелис, където решава да се установи постоянно.

Постепенно се изкачва нагоре в кариерата си. Започва от Камерния оркестър на Лос Анджелис, продължава като водач на втори цигулки в оркестъра на Лонг Бийч. От 2009 г. вече е концертмайстор на оркестър „Hollywood Bowl”, като междувременно свири и във филхармонията на Лос Анджелис.

С Холивудския оркестър участва в записа на филмова музика (за над шестстотин филма досега), но с този състав изнася и концерти, в част от които е солистка.

Благодарение на филхармонията на Лос Анджелис пък се среща с едни от най-прочутите музиканти в света. Участвала е в престижни турнета на оркестъра.

Катя Попов остава две дечица сирачета. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?