По време на соца: Само Дража стана любимка на Тато

Пловдивските кадри не бяха сред любимците на Партията по време на соца и остават далеч от държавния елит. Бившият Първи Тодор Живков не си пада по втория град на България и праща в глухите коловози читавите местни управленци. Вероятно и от скрита ревност за безспорния принос на местните комунисти в антифашистката борба.

В същото време обаче роденият в първомайското село Православен Георги Атанасов стига до върха на властовата соцпирамида. Той е премиер в два кабинета, член на Политбюро на ЦК на БКП. Като секретар на ЦК на БКП по организационните въпроси е  втори човек в партийната йерархия след Тодор Живков. Бил е зам.-председател на Държавния съвет, председател на Комитета за държавен и народен контрол. Част от спецкомисията, която координира Възродителния процес.

През 1990 г. бившите му съпартийци, вече членове на БСП, го освобождават от всички постове. Осъден на 10 години затвор за финансови злоупотреби, но е помилван от президента Желю Желев. 

Безспорно най-атрактивното пловдивско лице във властта преди 10 ноември 1989 г. е Дража Вълчева. Смуглата красавица е смятана за любимка и дългогодишно протеже на Живков. Кариерата на бившата учителка от Карловско наистина е шеметна, подплатена с диплома по философия от СУ. Секретар и първи секретар на на окръжната организация в Пловдив, член на Държавния съвет, министър на народната просвета (1977-1979), вицепремиер във второто правителство на Станко Тодоров. Упрекват я, че увеличила стажа на учителите, което Вълчева отрича. През декември 1989 г. е изключена от ЦК на БКП, а през 1990 г. и от Българската социалистическа партия.

С Пловдив е свързано името на премиера Антон Югов, виден функционер на БКП. Участник в Деветосептемврийския преврат през 1944 г. Участва активно в репресиите срещу опозицията. Премиер в периода 1956-1962. Свален от всички постове. Герой на НРБ от 1989 г.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?