Подай сигнал

По-скъпият ток надува цените на храни и услуги

Увеличението ще се усети наесен най-вече при месни, млечни и тестени изделия

Бизнес зона

от Мария Петрова 1290 прегледа 0

По-скъпият ток надува цените на храни и услуги

Цените на храни, стоки и услуги ще скочат между 5 и 10 процента след поскъпването на тока и парното от 1 юли. Това прогнозират браншовици с уточнението, че тепърва предстои да калкулират след окончателното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, която ще се произнесе в края на юни. Очаква се най-много да поскъпват месни, млечни и тестени изделия.

Енергийният регулатор проведе вчера заседание, на което бяха обсъдени предложенията на енергийните дружества. КЕВР предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната, а на топлоенергията - с 4.5 на сто. Най-голямо ще е повишението за битовите клиенти на ЕВН в Югоизточна България - с 3.59%. Потребителите на ЧЕЗ в Западна България ще плащат с 3.46% по-големи сметки, а най-малко ще е поскъпването за абонатите на "Енерго-Про" в Североизточна България - с 3.38%. Най-голямо увеличение на топлоенергията е предвидено за Разград - 17.53%, и Габрово - с 12.53 на сто. В Пловдив увеличението е със 7.4%, колкото е и в Бургас. Във Враца цената на топлоенергията нараства със 7.52%, а във Велико Търново - със 7.26 процента. Скокът в цената в Плевен е с 6.1%, а в София се очаква поскъпване с 4.3%. Най-малко ще бъдат засегнати в Русе - 3.86%, Перник - 1.77% и Варна - 1.96 на сто. Парното ще поевтинее само в Сливен - с 0.4%.

Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%, коментира председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Предстоящото поскъпване той мотивира с две причини - едната е резкият скок на емисиите въглероден диоксид на световните пазари, които на европейските борси достигнаха 25 евро тон. Втората причина била усложнената обстановка в страни като Иран и Венецуела, което предизвиква сътресения на пазара на суров петрол, участващ във формулата за изчисление на цената на природния газ.

Коментари


Искаш да спечелиш много пари бързо? Започни сега получаваш начален бонус 1200 евро!Играй сега ! https://bit.ly/2HKWzdH

Ми то увеличението на пенсиите не стига да покрие стоковото увеличение от тока