Подай сигнал

По примера на Кършияка: Цели семейства бранят парка си ВИДЕО

Протестиращите: „Искаме въздух, не бетон. Искаме децата ни да дишат“

Пловдив

от ЯНИЦА МАРОВА 858 прегледа 0

Имотът, който се намира на ул. "Весела", от общинска собственост става частна

„Искаме въздух, не бетон. Искаме децата ни да дишат“. Тези думи звучаха по време на поредния протест за защита на зелените площи в Пловдив. Теренът се намира на ул. "Весела", а хората се опасяват, че единственият малък парк в района ще бъде окупиран от багери. По думите им на мястото на градинката ще бъде построена нова кооперация. Притесненията им са свързани още и двете детски площадки, които са финансирани от ОП „Региони в растеж“. Според тях ако теренът започне да се строи, багерите неминуемо ще разрушат благоустроената с европейски пари среда.

Против застрояването на терена, който е с площ от 535 кв. м, се обявиха цели семейства с малките си деца. Те бяха категорични, че ако не бъдат чути са готови следващият път да направят жива верига.

Оказва се, че имотът, който се намира на ул. "Весела", от общинска собственост става частна. Както "Марица"първа писа той е собственост на фирма "Инджовстрой" ЕООД, регистрирана в с. Баните, обл. Смолян. Инвеститорът го е закупил през 2017 г. и вече подготвя документите за строеж. Собственикът разполага с ПУП за терена, който предвижда застрояване с височина над 15 метра. Според протестиращите имотът е придобит по незаконен начин. Затова те настояват администрацията да започне да действа отговорно в защита на междублоковите пространства и да осигури разписаните в европейските стандарти зелени площи.

Ето и какво казаха протестиращите пред камерата на „Марица“