Подай сигнал

По ОП "Региони в растеж": От разписани 80 млн. усвоихме 20

Кметът Тотев не можа да осигури терени за инвестиции на Гладно поле и гаровия площад

Пловдив

от Валентина Йеремиева 440 прегледа 0

На повечето от улиците в социалната зона се сменя настилката, но не и подземната инфраструктура

С подкрепа на правителството Община Пловдив получи одобрение на проекти по оперативна програма "Региони в растеж" в размер на 80 млн. лева. Ефектът от тази голяма сума засега си остава незабележим, с малки изключения.

Средствата от ЕС са определени по интегрираните планове за градско развитие за три зони - кварталите между бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Митрополит Панарет", бул. "Марица-юг" и "Източен", за кв. "Гладно поле" и пространството пред Централна гара. Едва през август миналата година беше даден старт на ремонтните работи в социалната зона - улиците между бул. "Кн. Мария Луиза" и "Марица-юг" - единствения, който беше завършен в кратки срокове, с подмяна на подземната инфраструктура и с добро качество. При ремонтите в социалната зона се оказа, че на повечето улици се слага нова настилка върху старите тръби, които утре-вдругиден могат да излязат от строя и отново ще се наложи ремонт. Това ще е живо прахосване. Шефовете на ВиК ЕООД и Община Пловдив безпомощно вдигат рамене - за подмяна на водопровод и канализация пари няма.

Нито един лев от безвъзмездната европейска помощ не е усвоен до този момент в кв. "Гладно поле" и пред гарата. За първата зона кметът Тотев все още не може да се разбере с министерството на отбраната, от което очакваше няколко имота. Голяма част от пространството пред гарата пък се оказа в границите на две различни концесии в полза на частни инвеститори.

Коментари