Подай сигнал

По двама кандидати за войнишко място в Сухопътни войски

Военната професия се популяризира сред подрастващите от Подбалкана

Регион

от Цветана Георгиева 361 прегледа 0

Подрастващите от Подбалкана изучават военна професия в клубовете "Приятели на армията". И момчетата, и момичетата откриват много интересни моменти в нея.

341 кандидати са подали документи чрез структурите на Централното военно окръжие за участие в конкурса за обявените 185 вакантни войнишки длъжности ​в Сухопътните войски, съобщиха от Министерството на отбраната. Желаещите са изпратени на медицински прегледи за установяване на годността им за военна служба. Крайният срок за подаване на документи за войнишките длъжности изтече в петък, 22 март.

Конкурсът беше обявен със заповед на военния министър от 15 февруари 2019 г. за военните формирования на СВ в градовете София, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Карлово, Казанлък, Плевен, Шумен, Благоевград, Сливен, Асеновград, Смолян, Пловдив и с. Мусачево. Той ще се проведе от 20 до 31 май 2019 г. и включва изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване.

Военната професия ​вече се популяризира сред подрастващите от Подбалкана. В районите на учебните центрове „Тюлбето” край Казанлък и „Анево” край Сопот миналия ден се проведоха учебни занятия, в които участваха над 110 ученици от клуб „Приятели на армията“ от средните училища в градовете Карлово, Казанлък, Сопот и Хисаря. Те бяха организирани от главните сержанти на 61-ва Стрямска механизирана бригада под ръководството на старшина Дамян Пеневски, главен сержант на бригадата.

„Приятелите на армията” участваха в занятия по оцеляване в екстремни условия и по военна топография и имаха възможност да стрелят с пистолет, автомат и картечница. Кулминацията бяха стрелби, на които учениците се справиха отлично. Те се убедиха, че личностните качества, които трябва да притежават ​- физическа издръжливост, психическа устойчивост, дисциплинираност, умения за работа в екип, патриотизъм и обичта към ​родината, са неразделна част от воинската професия.