По-добре вода с уран вместо ръждивата водоноска

Съдържанието на уран не смущава много от хората, те обясняват, че всичко е заради променените европейски норми

Жители на първомайското село Брягово отказаха да ползват водоноска, след като в питейната им вода бе открит естествен уран над нормата.  

"Предпочитаме водата от чешмите на селото, отколкото ръждивата вода от водонската. Като видяха, че не я ползваме, спряха да ни я карат", разказаха пред "Марица" жители на селото. То е едно от четирите,  в които е забранено ползването на питейна вода от централното водоснабдяване за пиене и приготвяне на храна заради открит естествен уран над допустимата стойност. 

"Водата от чешмите в Брягово, Бяла река, Караджалово и Пъдарско може да се използва само за битови цели", обясниха от РЗИ.    

Местните обаче обясняват, че уранът във водата не ги плаши.  

"От Живково време ползваме тази вода и тя беше годна за пиене, европейските норми обаче се промениха и тя изведнъж се оказа с уран над нормата", разказа Манол Илиев.    

В селото обясняват, че сега всеки се спасява със запасите с вода както намери за добре. Тези, които могат, купуват от магазина минерална за пиене. Други пък пътуват с коли до близкото село Искра, за да пълнят туби. Трети наливат от чешмите в селото, въпреки че на някои от тях има табели, че водата е негодна за пиене. Притесненията на Катя Беширова са, че в нея може да има ешерихия коли, която причинява стомашно-чревни разстройства, затова и не смеела да дава на внуците.  

Съселяните ѝ пък се шегуват, че с ешерихията се справят като със свинското. Препечеш го и мазното се стопява, тук преваряваш - и тя умира, разказват мъжете.    

В селото обаче са единодушни, че искат местните каптажи да бъдат възстановени. "Не е нормално да имаме толкова вода в селото, а да не е годна за пиене." Единият от изворите се намира близо до местния параклис и е заграден, но вторият каптаж, който захранва Лъвовата чешма, е напълно разграден и изоставен. Според Катя Беширова и съселяните <210> двата каптажа могат да се възстановят и водата от селските чешми да стане годна за пиене. За целта обаче е нужно да се направи хлораторно. За това селото правило преди време подписка, настоявали и пред кметовете.    

Около 50-60 хил. лева са нужни за възстановяването на каптажите в селото, обясни пред "Марица" кметът на Брягово Петър Тенчев. Той разказа, че преди време комисия от ВиК експерти извършили оглед на останалото от съоръженията и обяснили, че са нужни много средства за възстановяването им.

Тенчев обясни, че двата каптажа са правени в далечната 1938 година. Те били с изворна вода и захранвали чешмите из селото, от които вода наливали жителите му, тъй като по онова време не е имало чешма във всяка къща.  

Поставих табелки по чешмите в селото, че водата е негодна за пиене, след като проби преди време показаха, че в нея има примеси, каза Тенчев. И потвърди, че местните отказвали да ползват водоноските.  

 


  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар

25.07.2019 | 08:42

Пийте си я спокойно бе, никой не ви спира! После що имало много рак...

Отговори
6 3

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?