"По-добре танковете да дойдат", призова Петър Младенов

Голям опозиционен митинг поиска отмяната на член 1 от Живковата конституция

След падането на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. в София и страната тръгват демонстрации, в които българските граждани показват, че вече не се страхуват от БКП, и издигат политически искания. Големият митинг на 14 декември 1989 г. пред Народното събрание е повратен момент за пътя, по който поема българският преход. Тогава за първи път е поискана отмяната на член 1 от Конституцията, който постановява ръководната роля на БКП. Той гласи: "Народна република България e социалистическа държава на трудещите се от града и селото начело с работническата класа".

Протестиращите правят жива верига около парламента и с поведението си показват, че вече не зачитат заседаващите вътре казионни депутати. Недоволството на събралото се множество е голямо, но до ексцесии не се стига. Несвикнал на освирквания, генералният секретар на ЦК на БКП Петър Младенов си изпуска нервите: „С този екстремизъм вие тласкате България към пропастта”, след което произнася прословутата реплика: „По-добре танковете да дойдат”.

Запазените документални кадри от митинга, както и свидетелствата на много очевидци далеч не говорят за екстремизъм и агресия. Хората са ядосани, че член 1 все още не е отменен и единствено освиркват излезлите пред парламента политици, до които има директен достъп - заграждения няма, а полицейското присъствие не е голямо.
От трибуната на Студентския дом лидерът на СДС Желю Желев призовава: „Трябва да победим нашите противници преди всичко с високата си политическа култура, както победиха гражданите на ГДР и Чехословакия. И за да покажем, че ние действително притежаваме тази по-висока политическа култура, утре елате пак в 17 ч., за да чакаме и да видим отмяната на целия член 1 от сега действащата Конституция".

Изпуснатата реплика коства главата на Петър Младенов. Няколко месеца по-късно, след като експертиза доказа автентичността на записа с изявлението за танковете, първият посткомунистически президент на страната бе принуден да подаде оставка. Неговите привърженици до последно твърдяха, че истинските му думи са били: "По-добре Станко да дойде". По това време Станко Тодоров е председател на Народното събрание.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?