Пловдивските художници направиха фурор в Берлин

Десетки германски ценители на изкуството посетиха впечатляващата изложба на Дружеството на пловдивските художници, която се откри миналата седмица в Българския културен институт в Берлин. Куратор на експозицията е Снежана Фурнаджиева - председател на Дружеството. За представянето в Германия бяха подбрани творбите на 34 пловдивски творци - едни от най-добрите и утвърдени автори на живопис и графика и интересни млади пловдивски художници, впечатляващи със своите търсения, техника и оригиналност в мисленето. 

„Аранжирана и подредена, изложбата предизвика искрено възхищение на сътрудниците на БКИ, които възкликнаха още преди откриването „Сякаш националната галерия е тук!“. Всяка картина грее със собствена светлина, без да задушава останалите. Художниците били посрещнати с изключителна топлина, внимание и грижа. Изложбата е посетена и от служители на посолството, както и от председателя на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов.

Немските художници и почитатели на изкуството препълниха залата и  демонстрираха  изключителен интерес към изложбата и към бъдещи проекти и планове за съвместна дейност“, разказа Снежана Фурнаджиева. Тя е представила пред немската публика и богатствата на Европейската столица на културата и нейната запазена „визитна картичка“ - пловдивските художници, прославили града по света. На срещите с Дружеството на немските художници са обсъдени и бъдещи артпроекти, които да се развият в двете страни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?