Подай сигнал

Пловдивските хорове пеят „Набуко“

Култура

от Руслан Йорданов 171 прегледа 0

Пловдивските хорове пеят „Набуко“

Хоровете на Пловдив се събират, за да изпеят прочутия Хор на евреите в спектакъла "Набуко" от Верди на 16 февруари от 19 ч. Участват Красен Карагьозов, Елена Баръмова, Ивайло Джуров, Анита Огнянова, Георги Султанов, Светлана Иванова, Евгений Арабаджиев и др.

„Не съм веч цар, а бог съм“ ще изрече в самозабравата на властта Набуко, преди да бъде поразен от Божията мълния. „Макар и плебейка – царица съм аз“, звучи в драматичните и яростни коларатури на принцеса Абигаил.

„Набуко“ е операта на Верди, в която композиторът се изявява като гениален театрал, който със силата на музиката развива оперния сюжет и преплита темите за борбата за свобода, любовта, агресията и възтържествуването на справедливостта. Напрегнатата стихийност на произведението се гради върху еднолични, силни образи – една сестра, една робиня, един цар, един жрец, един храм, един принц и един народ.

Диригент е маестро Лучано Ди Мартино, режисьор - Кузман Попов, концертмайстор – Мичо Димитров. Участват Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив.

Коментари