Подай сигнал

Пловдивският отбор в политиката! Ето как щеше да изглежда кабинетът, ако бяхме столица

За 30 години преход излъчихме премиер, президент и няколко ключови министри

Пловдив

от Хенриета Георгиева 1115 прегледа 0

Преди 134 години, когато България реализира голямата си национална кауза със съединението на Княжеството и Източна Румелия, Пловдив даде своя огромен принос за изграждането на новата държава.

Градът направи огромна саможертва, като отстъпи на София голяма част от най-напредничавите си общественици. По-късно от тях излязоха трима премиери и половин дузина министри и администратори с ключови постове.

Днес обаче Пловдив не е сред най-добрите управленски школи в България. Най-високопоставеният политик в изпълнителната власт в момента е присадената под тепетата от Асеновград Амелия Гешева, действащ зам.-министър на културата. В същото време някогашният кмет на Габрово Томислав Дончев е вицепремиер, управничката на Враца Петя Аврамова е министър на регионалното развитие и благоустройството, а от екипа на бургаския кмет Димитър Николов излязоха министър и няколко зам.-министри.

С образование от Пловдивския университет пък е родената в Пазарджик Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работа.

Като имаме предвид и факта, че гражданите трудно разпознават повечето пловдивски депутати в парламента, влиянието на втория град в управлението на страната се оказва съвсем скромно. Такава е тенденцията от последното десетилетие, защото в годините на прехода Пловдив дълго време конкурира столицата с кадри по върховете на властта.

Звезден миг за града в националната политика безспорно е изборът на Петър Стоянов за президент. Юристът седесар пое властта в момент на колапс на страната и успя да предотврати народния бунт с насрочването на нови избори, спечелени от ОДС. По времето на мандата на Стоянов България подава молба за НАТО. На него дължим и първата визита на действащ американски президент - Бил Клинтън.

Нееднозначно е присъствието на друг пловдивчанин на кормилото на страната - Жан Виденов е министър-председател в метежно време. Името му е свързано с един от най-упоритите митове на прехода. Премиерският му мандат е безспорна катастрофа, за която вина имат и кукловодите на прехода. Кабинетът му пада след масови протести, Виденов е анатемосан и напуска политиката. В класацията на българските премиери на екип социолози с водещ проф. Георги Янков обаче Виденов заема второ място по критерий почтеност и морален авторитет.

Ето и фигурите, които оформят пловдивския кабинет в последните десетилетия:

Жан Виденов - министър-председател; премиер в кабинета на БСП, 1995-1997

Муравей Радев - министър на финансите; министър на финансите в кабинета на ОДС /1997-2001/

Соломон Паси - министър на външните работи; външен министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски /2001-2005/

Йордан Бакалов - министър на вътрешните работи; служебен вътрешен министър през 2014 г.

Здравко Зафиров - министър на отбраната; зам.-министър във военното и вътрешното ведомство

Севдалин Божиков - министър на правосъдието; Зам.-министър на правосъдието в кабинета на НДСВ

Петър Мутафчиев - министър на транспорта; транспортният министър в кабинета Станишев /2005-2009/

Никола Карадимов - министър на регионалното развитие и благоустройството; Министър на териториалното развитие и благоустройството в кабинета на Филип Димитров.

Димитър Греков - министър на земеделието и храните; служебен министър в кабинета на Пламен Орешарски

Джевдет Чакъров - министър на околната среда и водите; министър на екологията в кабинета Станишев /2005-2009/

Емма Москова - министър на културата; министър на културата в кабинета на Иван Костов /1997-2001/

Йордан Йовчев - министър на спорта; зам.-министър на спорта в служебния кабинет от 2013 г.

Петър Москов - министър на здравеопазването; Няма директна връзка с Пловдив, но е син на родената в Карлово Емма Москова. министър на здравеопазването в кабинета Борисов 2

Кирчо Атанасов - министър на образованието; зам.-министър на образованието в кабинета Станишев /2005-2009/