Пловдивски ученици съживяват запустели села

Родолюбивите тийнейджъри обикалят из пущинаците и се потапят в проблемите на забравените хора

Няколко млади и родолюбиви пловдивски ученици тръгват на път из забравената българска земя. В рамките на 3 месеца в 10 български села ентусиастите си поставят за цел не просто да се потопят в прекрасната българска природа, битие и полузабравена култура, а да направят нещо за нея.

 


Като инициатор на проекта исках отдавна да направя нещо за умиращото българско село. Срещнах хора, които споделяха тази моя идея, и тогава започнахме „Възрòден" - не просто проект, не просто идея, а път към корена и родното.

 


Ние от „Възрòден" ще отидем не просто из полите на планините със завидни природни забележителности, история, култура, а там, където са хората, нуждаещи се от помощ -неинтегрираните малцинства, екологични проблеми, изолираност, липса на инфраструктура и достъпност, обезлюдяване са главните проблеми на българското село.

 


Едва ли можем да построим пътищата, да прокараме ток или да реставрираме възрожденските къщи, но определено ще  поставим въпроса кои сме ние и защо не правим нищо за собствената си страна.

 


Ще разкажем историите на хората, които живеят някъде там, забравени и забравили времето, ще подпомогнем отцепените, ще се влеем в труда на селяка, ще се срещнем и работим  с онези младежи от малцинствата, които също имат мечти, умения и искат да опознаят света. Но не това е главната задача.

 


„Тук на Балканите нещата се случват безгравитийно. И всички се мразим. Гърците - сърбите, сърбите - македонците. А всички поотделно мразят българите. И по-интересното е, че и българите помежду си се ненавиждаме", думи на Георги Куфов. В едно общество, в което всеки е свободен електрон и мисли от банкнотата до монетата в джоба си, не е учудващо, че общество всъщност няма.

 


Но има едно нещо, наречено ген, и още едно, наречено памет. И в такива моменти, в които се питаш къде ти е мястото сред абсурда и хаоса, те те викат. И ти трябва да тръгнеш. Да промениш.

 


Да изградиш наново над твърдите основи, които най-малкото исторически са доказали, че след всяка тегоба и превратност остават непоклатими. Не смятаме, че можем да променим цялото общество. Но можем да създадем общност. Такава, която ще притегля с жизнената сила на сплотеността.

 


Участниците от „Възрòден" обаче далеч не са актьорите от телевизията, носещи скъпи костюми и возещи се в лъскави коли. Те са просто ученици, някои от които току-що завършили. И именно на тях е посветена статията. Без фалш, без преструвки, просто детска искреност.

 


Нека се запознаем…

 

Екипажът

 

Анна Велкова е инициатор на проекта ,,Възроден". Родена е в село Яворово в Родопите. Израснала в града под тепетата, където започва и пътят <210> на творец - литература, музика, доброволчество в редица пловдивски организации. Постижения има във всяка една от тези области. Накъдето и да съм поела, усещам, че тръгването е завръщане в утроба и от всички пътища се ражда това, което си ти всъщност.

 


Симеон Пеев е на 17 години. Професионален фотограф от Пловдив. Неговото мото е: "Живея за момента и вярвам в това, че снимките са пазители на спомените, стражи на вечността, заключена в един миг“.

 


Преслава Стоянова: „Момчето за всичко съм аз“.

 


Борис Пейчинов:  „Включих се в проекта, за да преоткрия изконното си начало в лицето на българското село. Обичам да пътувам, да правя снимки, да влизам в контакт с много нови хора и да пиша - с това именно бих бил полезен на „Възрòден"

 


Сабел Гератлиева обича да прекарва свободното си време сред природата, обикновено в компанията на семейството и приятелите. Интересува се от доброволчески дейности, защото натрупаният  опит и контактът с различни хора са незаменими. Отворена е за нови приключения и предизвикателства. В начинанието участва и нейната сестра Сюзън.

 


Преслава Джонджорова - публицист и съпортър на проекта. Изучава чужди езици, но е открила, че любовта към родния <210> предлага в пъти повече свобода от останалите. Доброволец е на фондация „Пловдив 2019", в чийто блог отразява културни събития. Лекоатлет е, но не мечтае да бяга „навън“, а напротив - към същността, към корените, към себе си.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Славина

Славина

21.08.2019 | 12:25

Как можем да се включим?

Отговори
0 0
Володя Себастианов

Володя Себастианов

05.08.2019 | 15:38

Много съм щастлив, много горд и много обнадежден! Дай Боже репликите на децата да са цитирани напълно дословно!!!

Отговори
0 0
Митя Атанасов

Митя Атанасов

05.08.2019 | 14:09

Поздравления за тези младежи. "По делата ще ги познаете" ! :)

Отговори
0 0
Лиза

Лиза

04.08.2019 | 20:42

Толкова позитивна новина,отдавна не бях чела. Браво на тези младежи! Дано имат последователи! С цялото си сърце ги поздравявам и им желая успех!

Отговори
7 0
veselin

veselin

04.08.2019 | 19:57

простотията българска веднага си личи в долните коментари вместо да се зарадваме че се прави нещо хубаво ние веднага подхождаме с негативизъм

Отговори
3 0
разруха

разруха

04.08.2019 | 18:20

И какво ще помогне това на обезлюдените ни села? Ще им създаде поминък ли? Или ще увеличи населението им?

Отговори
3 6

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?