Подай сигнал

Пловдивски учени създадоха оръжие срещу контрабандата

Лазерът засича и помага в анализа на всякакви материи. Техническият университет спечели 120 000 лв. за разработването на проекта

Образование

от Елица Кандева 2701 прегледа 0

Пловдивски учени създадоха оръжие срещу контрабандата

Как към един контейнер да бъде насочен лазерен лъч и чрез него от разстояние да се установи какво съдържа той и има ли органични вещества вътре - това е един от фокусите на нова разработка на екип от учени в пловдивския филиал на Техническия университет. „Облъчваме с лазер дадена материя и само по отразената светлина разбираме веществата в нея. Нашето устройство е изключително компактно и лесно преносимо. Ценното е, че дори от разстояние чрез него може да се „надникне“ в затворени пространства и да се определят веществата, които се съдържат в тях. Методът може да се прилага за контрол на замърсявания, анализ на храни и напитки, в митническия контрол“, обясни ръководителят на разработката проф. Марин Ненчев. Според него устройството, което ще бъде патентовано, ще предизвика бизнес интерес на българските оптичните фирми, както и на Института по специална оптика в БАН.


Екипът спечели финансиране от Националния фонд за научни изследвания на стойност 120 000 лева. Така вузът ще реализира общо два от одобрените 9 проекта за цялата страна през последната година.

С отпуснатите от държавата пари 9 учени, включително и от два института на БАН, ще развият теорията на лазерите и ще създадат продукт, който да бъде патентован.


Проектът има сложното название „Оптични квантово-електронни елементи и устройства на основата на клиновидни интерференчни структури за лазерната и оптоелектронната техника, оптичните комуникации, метрологията и спектроанализа“. В него водеща роля имат 4-ма учени от ТУ - Пловдив, включително двама докторанти, а партньори са трима учени от Института по електроника на БАН и още петима от Института по оптика и оптични материали на БАН.


„Нашият принос към фундаменталната наука ще се състои в това да създадем нов начин за спектрално управление на лазерите. Това означава да се намесим в светлинния спектър на лазерния лъч, да го накараме да се мени и в резултат да постигнем принципно нова база на управление на спектъра на излъчване на лазерите", каза шефът на екипа проф. д-р Марин Ненчев, който е ръководител на изследователска лаборатория по квантова и оптоелектроника в ТУ - Пловдив. Вторият фокус е върху използването на лазера за различни видове анализ, а третата задача е свързана с формиране на канали в комуникационните системи.

Коментари