Подай сигнал

Пловдивски кокони възкресиха алафрангата СНИМКИ

Галерия

от Руслан Йорданов 2893 прегледа 0

Пловдивски красавици, преоблечени в старовремски рокли, грабнаха вниманието на тържественото откриване на изложбата „Времето на алафрангата“ днес следобед в Етнографския музей. Коконите направиха дефиле на рокли от по-миналото столетие пред погледите на възхитената публика.

„Ето така трябва да се обличат истинските жени – в рокли. А днес на Главната видях всичките да ходят с панталони“, възкликна дама на достолепна възраст. Изложбата представя интересен поглед към възрожденската действителност в Пловдив. Тя бе открита от директора на Етнографския музей Ангел Янков, артистичния директор на „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева и Рая Маринова от „Старинен Пловдив“.

Преходът от традицията към модерността през 19. век носи името „а ла франга“, което ще рече „по френски маниер“. Но това време не бива да се разглежда буквално като проникване на културно влияние само от Франция, а в по-широк план – като нова мода, идваща от Европа.

Алафрангата е култура, знак за приобщаване към новото, към европейското. Това е промяна, която настъпва във всички сфери на бита и културата, в начина на живот на българите. Алафранга се нарича новата възрожденска къща и нейният интериор и „мобилировка“, изисканите маниери на изразяване и общуване, а също и модата в облеклото, носено от госпожите и господата в големия град.

След церемонията гостите бяха почерпени с локум и жълта лимонада.

Коментари