Пловдивски ирландци възпяха призрака на Живков ВИДЕО

Пловдивско-ирландската ученическа рок банда „Конгал“ записа първия си сингъл „Призракът на Живков“ (Zhivkov`s Ghost). Песента вече е публикувана в Youtube.

 

„В парчето се пее за натиска, на който са подложени интелигентните хора по време на комунизма, но хората, ако се вслушат в думите, ще осъзнаят, че не става дума само за урок по история. Посланието е актуално и днес, въпреки че режимът се е променил (поне привидно)“, казва вокалистката на групата Мейв-Ашлинг Мак Гонегал.

 

Текстът гласи: „Сърцата им са червени, душите им сиви. Те откраднаха миналото. Похитиха и днешния ден. Превърнаха светлината в тъга. И разбира се, ще изядат и утрешния ден. Обичаме, трудим се, жънем и сеем, но духът на Живков няма да ни пусне“.

 

Ядрото на „Конгал“ са брат и две сестри: Мейв-Ашлинг Мак Гонегал - вокал, Бренос-Камен Мак Гонегал - бас китара и контрабас, Ева-Фей Мак Гонегал - цигулка и вокали. И тримата са ученици в Музикалното училище под тепетата, съответно в 12., 10. и 8. клас. „Ние сме ирландци-филибелии, понеже баща ни е ирландец, а мама - пловдивчанка“, подчертава Мейв-Ашлинг, която свири и на арфа. Автор на текста на „Призракът на Живков“ е бащата Брендан.

 

Името Конгал идва от келтския бог на хаоса, който е и в основата на фамилното им име - едно от най-старите в Ирландия. Текстовете на песните им са предимно повлияни от келтската митология, а някои имат социален характер. Техен автор е бащата Брендан Мак Гонегал. „Тъй като сме класически музиканти, музиката ни до голяма степен е повлияна от класическата, както и от класически рок, психиделик, джаз и не на последно място - келтски фолклор. Затова я нарекохме келтски джаз. Колкото до нас, когато не сме на училище, живеем в Ирландия - на брега на Атлантическия океан“, допълва Мейв-Ашлинг.

 

Наскоро групата се сдоби с нови попълнения - Ивайло Жеков - тромпет, Явор Ангелов - флейта, Стоил Божилов - барабани, и Никола Лулов - китара.

 

Тези дни „Конгал“ приключиха със снимките на своя първи клип към „Pax Romana“ и работят усилено по издаването на албум. Клипът се прави от 4к студио. Песента е с по-класически елементи, изпълнява се от цигулка, контрабас и вокал по мотиви от грегорианското песнопение Dies Iraе. Трима от музикантите -  китаристът, басистът и барабанистът, си имат още една група „Snade“,  в която свирят пънк и скоро ще издадат първия си сингъл. 

 

Най-малката сестра - Ева-Фей Мак Гонегал, тази седмица спечели стипендия на Министерството на културата за млади цигулари. Осмокласничката свири на цигулка от 6-годишна под ръководството на Анелия Сталева.

 

Страстта на ирландците-филибелии към сериозната музика Мейв-Ашлинг обяснява по следния начин: „Чисто и просто обичаме музиката. Главната цел е да ни доставя удоволствие, а останалото не е съществено“. 

Вижте текста на песента и видеото

ZHIVKOV`S GHOST

Lullaby of sweet stagnation

Lying low across a nation

Who's the sheep and who's the hound

Look around, not a sound.

 

Faces change, but nothing's new

Wealth and justice for the few

And in the midst of right and wrong

Zhivkov's ghost still sings his song.

 

We love, we toil, we reap ,we sow

But Zhivkov's ghost won't let us go.

 

Greed, corruption, satisfaction

Sweet crescendo of inaction

As Zhivkov's ghost with shame and pride

Drives the roller coaster ride.

 

He's with us now

Bis voice is clear

His disciples rule the land by fear.

 

Their hearts are red

Their souls are grey

They stole the past

They stole today

They turn all brightness into sorrow

And,of course,they'll eat tomorrow.

 

We love, we toil, we reap, we sow

But Zhivkov's ghost won't let us go...

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?