Подай сигнал

Пловдивски инженери: Канализацията ни задръстена с пясък и цимент

ВиК може да реши проблема за 1-2 години, ако има нужната техника

Пловдив

от Екип Марица 2809 прегледа 0

Поредицата от потопи в Пловдив през последните седмици постави въпроса на какъв хал е канализацията в града и дали тя може да поеме огромните количества дъждовна вода, които се изсипват за кратко време. Изводът на инженерите от КИИП е, че в момента състоянието на системата е доста компрометирано.

Специалистите обясняват, че тя е проектирана преди 50-60 години и капацитетът <210> вече е недостатъчен. По онова време в града е имало повече къщи с дворове и градинки. Улиците са били тесни, повечето дори не са били асфалтирани. Днес обаче ситуацията е различна - градът е бетониран и асфалтиран. Когато падне дъжд, водата не попива в земята, а отива в тръбите под нея. Така в новите условия много по-големи количества дъжд постъпват в канализацията, а системата не е оразмерена за тези обеми.

Има и друг голям проблем. Днес канализацията на Пловдив е задръстена с пясък и цимент, допълват пловдивските инженери. Причината е, че през 90-те години на миналия век, когато контролът отпада, в канализацията се изсипват отпадъците от строителните площадки. Обикновено те са тежки, отиват на дъното, където водата не може да ги отмие или отнесе. Това намали капацитета на каналите с 10-15, а някъде и до 30 на сто.


Проблемът може да се реши със специална техника, но във ВиК, за съжаление, не разполагат с подобна. Пловдивските инженери обаче твърдят, че има разработен бизнес план за 2018-а, когато са планирани 700 хил. лева, за да се закупи такава машина. С нея проблемът ще се реши за 1-2 години, тъй като канализацията на Пловдив е дълга около 500 км.

Коментари


Сега сме 2019 къде са ни парите

Когато Ралев крадеше нищо му нямаше сега намери да се рсзболее

Точно така е! Друг проблем е, че рядко при ремонт на улица и булевард се извършва преглед и ремонт "отдолу". Обикновено нещата се свеждат до платното и тротоарите

Защо не обявите имената на тези пловдивски инджинери от КИИП. Да не би да се опирате на мнението на главния проектант на Пловдив - Ангел Марков ? Хвала !