Подай сигнал

Пловдивска рок банда дари операционна маса на УМБАЛ „Св. Георги“ СНИМКИ

Преди дарението на I.V.R. Project оперирали болните на кушетка

Култура

от Габриела Лазарова 2322 прегледа 0

Пловдивската рок банда I.V.R. Project дари модерна операционна маса на Очната университетска клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ на тържествена церемония вчера. Парите за медицинското съоръжение са събрани с благотворителен концерт и с помощта на анонимни дарители.

На 6 април рок групата I.V.R. Project събра десетки пловдивчани в Капана на своя концерт кауза в подкрепа на Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Св. Георги“. Главен „виновник“ за събитието е Иван Вълков Русев, чийто инициали дават име и на рок бандата. Той е едновременно продуцент, вокал и бас китара, както и автор на текстовете и на аранжимента на песните.

Освен това заема длъжността главен инженер в отдел „Медицинска техника“ от 2012 г. в болницата и споделя, че отговаря за петте хиляди апарати в здравното заведение. Професията му позволява да е в час с почти всички потребности на болницата. Необходимостта от операционна маса на клиниката по очни болести не убягва от вниманието му. Това е и причината да организира благотворителния концерт.

I.V.R. Project е сформирана в началото на 2014 година. До момента музикантите имат два издадени албума – „Soul Confession“ и „The 8th Day“ и няколко благотворителни каузи зад гърба си.

Другите членове на бандата са: Диана Комитова (вокали), Дез Маринков (барабани), Васил Вълчев (китари) и Иван Юрков (клавишни). Групата свири електронна музика с по-твърдо рок звучене.

Мотото, под което протича концерта в Капана, е „Видима безкрайност“. Събитието представлявало истинско зрелище за любителите на рока и електронната музика. Програмата включвала и светлинно шоу с танцьори.

Церемонията по даряването на масата се проведе в операционната към клиниката по очни болести. Екип на „Марица“ беше допуснат под строг контрол до залата, а там, освен инж. Русев бяха проф. Нели Сивкова - ръководител на Университетска очна клиника, доцент Марин Атанасов зам.-директор на лечебната дейност към УМБАЛ „Св. Георги“, Ради Радев - изпълнителени директор на „Пълмед“ АД.

Инж. Русев уточни, че дарената операционна маса е трисекционна и механична, продукт на една от водещите марки в областта на медицината. Преди съществуването й, хирургичните интервенции се извършвали върху обикновена кушетка, която не е притежавала елементарни функции като сгъване в областта на кръста и регулиране на височината.

Проф. Сивкова изказа искрените си благодарности към главния инженер. Тя посочи, че университетските структури имат нужда от финансиране, защото тяхната мисия е не само да действат по клинични пътеки, а и да осъществяват търговска дейност. Задачата им да диагностицират и да лекуват по правилата на добрата лекарска практика, обаче, не винаги е оценена подобаващо.

Поради тази причина всички дарения са добре дошли. Сивкова добави, че тя самата е ставала свидетел на много безуспешни благотворителни кампании, които заглъхват във времето. Впечатлена е от интелигентния начин, по който „Видима безкрайност“ е спечелил публиката и е събрал средствата за масата, която влиза в експоатация още същия ден.

Сивкова показа плочата, монтирана над една от вратите в операционното отделение, останала като свидетелство за дарение от кампанията на Българската Коледа.

Доц. Атанасов и Радев също благодариха сърдечно на инж. Русев. Атанасов пожела предоставената маса да носи повече светлина на тези, които лягат на нея.

Инж. Русев твърди, че няма да спре да организира и да участва в благотворителни каузи. Следващият концерт с цел дарение ще се проведе в хотел „Санкт Петербург“ на 18 април от 19 ч, а подкрепата този път ще е за деца с лицеви малформации. Там ще свири групата "Докторите". Интересен факт за нея, е че всички музиканти са лекари, освен инж. Иван Русев.