Пловдивска рок банда дари операционна маса на УМБАЛ „Св. Георги“ СНИМКИ

Преди дарението на I.V.R. Project оперирали болните на кушетка

Пловдивската рок банда I.V.R. Project дари модерна операционна маса на Очната университетска клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ на тържествена церемония вчера. Парите за медицинското съоръжение са събрани с благотворителен концерт и с помощта на анонимни дарители. 

На 6 април рок групата I.V.R. Project събра десетки пловдивчани в Капана на своя концерт кауза в подкрепа на Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Св. Георги“. Главен „виновник“ за събитието е Иван Вълков Русев, чийто инициали дават име и на рок бандата. Той е едновременно продуцент, вокал и бас китара, както и автор на текстовете и на аранжимента на песните.

Освен това заема длъжността главен инженер в отдел „Медицинска техника“ от 2012 г. в болницата и споделя, че отговаря за петте хиляди  апарати в здравното заведение. Професията му позволява да е в час с почти всички потребности на болницата. Необходимостта от операционна маса на клиниката по очни болести не убягва от вниманието му. Това е и причината да организира благотворителния концерт.

I.V.R. Project  е сформирана в началото на 2014 година. До момента музикантите имат два издадени албума – „Soul Confession“ и „The 8th Day“ и няколко благотворителни каузи зад гърба си.

Другите членове на бандата са: Диана Комитова (вокали),  Дез Маринков (барабани), Васил Вълчев (китари) и Иван Юрков (клавишни). Групата свири електронна музика с по-твърдо рок звучене.

Мотото, под което протича концерта в Капана, е „Видима безкрайност“. Събитието представлявало истинско зрелище за любителите на рока и електронната музика. Програмата включвала и светлинно шоу с танцьори.

Церемонията по даряването на масата се проведе в операционната към клиниката по очни болести. Екип на „Марица“ беше допуснат под строг контрол до залата, а там, освен инж. Русев бяха проф. Нели Сивкова - ръководител на Университетска очна клиника, доцент Марин Атанасов зам.-директор на лечебната дейност към УМБАЛ „Св. Георги“, Ради Радев - изпълнителени директор на „Пълмед“ АД.

Инж. Русев уточни, че дарената операционна маса е трисекционна и механична, продукт на една от водещите марки в областта на медицината. Преди съществуването й, хирургичните интервенции се извършвали върху обикновена кушетка, която не е притежавала елементарни функции като сгъване в областта на кръста и регулиране на височината.

Проф. Сивкова изказа искрените си благодарности към главния инженер. Тя посочи, че университетските структури имат нужда от финансиране, защото тяхната мисия е не само да действат по клинични пътеки, а и да осъществяват търговска дейност. Задачата им да диагностицират и да лекуват по правилата на добрата лекарска практика, обаче, не винаги е оценена подобаващо.

Поради тази причина всички дарения са добре дошли. Сивкова добави, че тя самата е ставала свидетел на много безуспешни благотворителни кампании, които заглъхват във времето. Впечатлена е от интелигентния начин, по който „Видима безкрайност“ е спечелил публиката и е събрал средствата за масата, която влиза в експоатация още същия ден.

Сивкова показа плочата, монтирана над една от вратите в операционното отделение, останала като свидетелство за дарение от кампанията на Българската Коледа.

Доц. Атанасов и Радев също благодариха сърдечно на инж. Русев. Атанасов пожела предоставената маса да носи повече светлина на тези, които лягат на нея.

Инж. Русев твърди, че няма да спре да организира и да участва в благотворителни каузи. Следващият концерт с цел дарение ще се проведе в хотел „Санкт Петербург“ на 18 април от 19 ч, а подкрепата този път ще е за деца с лицеви малформации. Там ще свири групата "Докторите". Интересен факт за нея, е че всички музиканти са лекари, освен инж. Иван Русев. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?