Подай сигнал

Пловдивска актриса дебютира с авторска пиеса за емиграцията

Култура

от РУСЛАН ЙОРДАНОВ 434 прегледа 0

Пиесата „Транзит“ на младата актриса Валерия Минева – Лира ще направи своята пловдивска премиера тази вечер на сцената на Държавния куклен театър. Постановката на Габровския Драматичен театър „Рачо Стоянов“ засяга болезнената тема за емиграцията.

„Историята е посветена на драмата на няколко поколения, които се принудиха да заминат в чужбина уж за малко. А всъщност годините си минават, хората се отчуждават, семействата се разпадат“, казва Валерия Минева. Тя е вложила в текста и лична емоция, тъй като и нейното семейство е разпокъсано в чужбина.

В пиесата две сестри след 10-годишно отсъствие се прибират в България за погребението на майка им. И двете са имали мечти, които са загърбили. Едната сестра, която е мечтаела да стане художник, решава да създаде проект „Транзит“, с който се връща към своята страст - рисуването.

По този начин през родната къща на жените започват да преминават хора, за които пътешествието е начин на живот – т.нар. номади. Те използват този дом просто като някаква спирка по пътя си. Една сестра се надява с „Транзит“ да запази дома си, докато другата сестра иска да го продаде. „Срещите им с хората ни помагат да видим другата гледна точка, че домът и щастието са субективни, и хората ги усещат по различен начин“, подчертава Валерия.

Тя е написала пиесата през 2017 г., но тогава не си е представяла, че може да стигне до театралната зала. През миналата година обаче „Транзит“ печели финансиране от фонд „Култура“ в категорията „Авторски текстове“.

„Зад проекта застана Драматичният театър в Габрово и ни взе под крилото си. Директорът Петко Койчев каза, че го е спечелила нашата смелост“, допълва авторката.

Повечето от участниците в постановката са пловдивчани. За реализацията й допринасят сценографката Славка Михайлова, композиторът Ян Руменин, художничката Иванка Димитрова, която е нарисувала част от картините. Консултант на проекта е доц. Лео Капон, кой преподавал на Валерия. „Лео Капон успя да ми вдъхне кураж, без да се бърка творчески в процеса“, отбелязва тя. В главните роли влизат две млади актриси, завършили в класа на Ивайло Христов в НАТФИЗ - Християна Йотова и Елена Замяркова.

Други трима актьори са учили при Иван Налбантов в Пловдивския университет - Божидар Георгиев, Стела Стоянова и Найден Банчевски. Младите надежди в „Транзит“ са подпомогнати от опитните им колеги от Габровския театър Любен Попов и Силвия Боева. Плакатът е дело на Христо Георгиев, а мултимедията - на Веселин Гърков.

Валерия Минева вече три години печели сърцата на публиката на театър „Хенд“ под тепетата. Завършила е актьорско майсторство в Пловдивския университет в класа на Лео Капон. Първите си стъпки на професионалната сцена прави в Хасковския театър. Заедно с това пише вълнуващи истории.

Участва със свои разкази в „Кутия за приказки“. Пиесата „Транзит“ пък бе отличена от конкурса на театър „София“ за съвременна драматургия.

В театър „Хенд“ запознава и с куклите. „Беше ми доста интересно. Кени е моят учител в тази в кукления театър“, признава актрисата. Валерия изнася пронякога литературни четения на свои творби, които се доближават да стенд ъп комедията.

Напоследък тя овладява и ново изкуство - рисува детски лица на Главната в Пловдив.