Пловдивчанин, ученик на Мърквичка, декорира манифеста

Манифестът, който познаваме днес, е поръчан през 1909 г. от Министерския съвет на видния декоратор живописец професор Харалампи Тачев, кореняк пловдивчанин, ученик на Иван Мърквичка.

Тачев обикаля из Европа и намира подходящия пергамент с размер 1.10 м в Дюселдорф. 

Изработен върху пергамент и подписан от Цар Фердинанд Първи и членовете на кабинета, в долния си край манифестът е скрепен с осем кръгли висящи восъчни печата на министерствата.

На документа стоят подписите на премиера Александър Малинов, външния министър Стефан Паприков, вътрешния Михаил Такев, на просвещението Никола Мушанов, на финансите Иван Салабашев, на правосъдието Тодор Кръстев, на войната генерал Данаил Николаев, на търговията Андрей Ляпчев. Всеки печат е прикрепен със сърмен шнур и в сребърно ложе. Манифестът завършва с призиви: Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ! 

Манифестът се съхранява се в богато орнаментиран сребърен тубус, положен в резбовано дървено ковчеже с метален обков, на който са изобразени държавният герб и гербът на Кобурготската династия.

Художникът изработва два такива екземпляра, смятани за шедьовър на ювелирното изкуство.  

Оригиналът на Манифеста се пази строго в трезора на Централния държавен архив. Вторият екземпляр се излага периодично в НИМ.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?