Подай сигнал

Пловдивчанин стана жертва на имотна измама

70-годишни близначки продали къщата, в която Красимир живее от 23 години

Пловдив

от Мария Петрова 3884 прегледа 0

Пловдивчанин с къща в Перущица стана жертва на имотна и данъчна измама. Жилището, в което Красимир Кръстев живее със семейството си от 23 години, е било продадено миналата година зад гърба му. За деянието той обвинява 70-годишните сестри близначки Дафинка Славкова и Спаска Тотова, с които бил в съсобственост. Без да подозира, преди 10 г. възрастните дами, които били наследници на половината имот, се сдобили с нотариален акт и за дела на Кръстев. Още тогава Спаска продала своя дял на Дафинка, а през лятото на 2018 г. Дафинка продала целия имот на ромка, също от Перущица.

Преди няколко месеца тя изпратила свои хора да разчистват терена, за да се нанася. От притеснение човекът получил инсулт. За негов късмет успял да се възстанови и започнал съдебна битка. До момента е подал седем жалби до Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура в Пловдив. Отговорите и от трите инстанции обаче са откази за образуване на досъдебно производство поради липса на престъпление. Въпреки това той е завел дело срещу близначките и новия собственик Славка Енева за имотна измама и другия месец чака решение на съда.


На 28.11.1995 г. Красимир Кръстев и съпругата му купуват една втора идеална част от дворно място и жилищна сграда в Перущица - ул. „Петко Каравелов“ 5, с обща площ от 551 кв. м, видно от Нотариален акт №146/1995 г. Семейството е четвърти собственик на въпросния имот, закупен от Огнян и Милка Роглеви. Важна подробност е, че преди сделката сестрите като съсобственици са попълнили декларация, че са съгласни семейството да извърши продажба на който иска, без да се съобразява с тях като съсобственици, както предполага чл. 33 от Закона за собствеността.

След като купихме имота, се преместихме с децата от Пловдив в Перущица. Ние живеем в източната половина на къщата, която е със самостоятелен вход, а дворът, който ползваме, е разделен с ограда от другата част на имота още преди да се нанесем. За всички тези години съседният имот никога не е бил обитаем. Знаех, че е собственост на сестрите, но през ум не ми е минавало какъв номер ще ми скроят. Като гръм от ясно небе ми дойде, като пристигнаха 20 роми с фадрома и ми казаха, че тук има нов собственик, ядосва се Кръстев.


При направена от него справка в имотния регистър се установило, че на 16.09.2008 г. близначките се снабдили с нотариален акт за собственост на недвижимия имот по силата на т.нар. обстоятелствена проверка. Тоест двете са признати за собственици на целия имот на основание наследство и давностно владение повече от 30 години. По време на проверката те са декларирали писмено, че не притежават нотариален акт, и са завели трима възрастни свидетели, родени съответно през 1922 г., 1933 г. и 1935 г., видно от декларацията.


Те може да са наследници, но на своята част и нямат право да придобият целия имота по давностно владение. Преди мен той е бил законно притежание на други трима души, още от 1972 г., което доказвам в съда с копия от нотариалните им актове, с които съм се сдобил. Освен това е подменена скицата на имота, тъй като в моята скица и нотариален акт пише, че той е с площ от 551 кв. м, а след продажбата по новата скица изведнъж е станал 446 кв. м, обяснява потърпевшият. Той уточни, че в искова молба до Пловдивски районен съд настоява да се изискат делата на нотариус Иван Иванов, издал нотариалните актове на сестрите през 2008 г. за собственост и продажба от едната на другата, както и делото на нотариус Карамфилка Клявкова за продажбата през 2018 г. от Дафинка Славкова на Славка Енева. Междувременно се е застраховал и с обезпечителна заповед, с която се налага възбрана върху имота му.

Красимир Кръстев ще заведе и дело за данъчна измама. Оказало се, че в продължение на 23 години той е плащал данък за целия имот, а не само за неговата една втора. Данъчната оценка за нея е 4952 лв., а според новата , направена миналата година преди продажбата, целият имот е оценен на 4400 лв.


Двете със сестра ми сме родени в тази къща. Продала съм само моята една втора част от имота. А това, че в нотариалния акт на новия собственик пише друго, не е мой проблем. Не съм го издала аз, заяви Дафинка Славкова. А Славка Енева в момента не е в България. В Перущица се говори, че работи в чужбина, но не се задържала на едно място и обикаляла из Белгия, Испания и Германия.