Подай сигнал

Пловдивчанин патентова нискоенергиен панел

Пловдив

от Даниела Арнаудова 566 прегледа 0

Строителен панел, който изолира къщата ви така, сякаш тя е „нискоенергийна“, патентова арх. Константин Божков от студио „КоБ ПРОЕКТ“. Наскоро той получи от Патентното ведомство Свидетелство за регистрация на полезен модел за строителен панел с Коефициент на топлопреминаване: k = 0,147 Вт/м²С при норматив от k = 0,28 Вт/м²С. Нискоенергийната фасадна система е приложима за покривна, стенна и подова сградна „обвивка“ на всякакъв тип сгради.

Външните габарити на „панела“ се адаптират към всеки конкретен обект, обясни арх. Божков. Разстоянието между самите дървени (или друг сглобяем материал) конструктивни елементи зависи от общия габарит на „панела“, товароносимостта и всички останали нормативни натоварвания.


Целият „панел“ е много по-тесен от всяка една традиционна масивна фасадна система. Освен това има сравнително леко тегло - т.е. малка дебелина на „системата“ (16-18 см), уточни проектантът. Големият плюс на системата е, че с нея се постигат високи изолационни характеристики, които са съизмерими с тези за „пасивната къща“. “Днес световните нагласи са да се намаляват парниковите емисии в атмосферата. Така че ще се търсят точно такива решения и модели, които понижават енергийните разходи. Полезният ефект в моята разработка е, че този ефект се постига при една достъпна цена на продукта”, каза за “Марица” арх. Божков.