Пловдивчани запретнаха ръкави и поправиха чешмите

От общината нехаят и решихме сами да подхванем ремонтите, твърдят доброволците от площад "Съединение"

Голяма част от питейните фонтанки на центъра или не работят, или са унищожени от вандали. Тъй като в жегата пловдивчани и гостите на града ни имат нужда от вода, сръчни граждани взеха нещата в свои ръце, запретнаха ръкави и се заеха сами да ремонтират чешмите, които по една или друга причина не работят изправно.

Питейният фонтан, който се намира пред Регионалния исторически музей на площад „Съединение“, е бил пуснат преди около месец за нуждите на народа, който не може да тича с левче до лавката всеки път, когато ожаднее. Оказало се обаче, че тръбата, която трябва да отвежда водата, е запушена. Тъй като чешмата няма кранче за пускане и спиране, умивалникът непрекъснато се пълнел, водата изтичала навън и наводнявала част от площада.  

Когато екип на „Марица“ посети мястото, част от градинката до Историческия музей вече беше започнала да се превръща в блато - разливите бяха зеленясали и хванали дебел слой тиня. Течът обаче беше отстранен. На терен работеха двама майстори, които се представиха са обикновени граждани, макар ние да заподозряхме, че са служители на музея. Те се бяха въоръжили с ключове, чукове и дълги железа, бяха отвели водата в близката градинка чрез маркуч. После почистиха и запушения канал. До чешмата бяха наредени найлонови торбички, пластмасови бутилки и други боклуци, които ентусиастите бяха извадили от тръбата.  

„Тук идват германци, американци, англичани и всякакви туристи, за да разгледат музея. И ето какво виждат! Искаме да се покажем на света, че сме европейци... уж сме културна столица, а ситуацията на един от най-емблематичните площади в страната е показателна за цялото състоянието на държавата“, разсъждаваха майсторите.

Те заявиха, че са се опитали да потърсят началничката на работниците от ОП „Чистота“, които мият площада, но им било съобщено, че тя е в офиса и няма как да говорят с нея. Видели се в безизходица и решили да се справят с проблема сами - тъй като българинът от векове знае - Бог високо, цар далеко, така че помощ отникъде.

„Виждали сме всякакви изпълнения на тази чешма. Един път възрастна жена от махалата беше дошла тук, за да си измие чиниите. В друг случай имаше човек, който си миеше краката“, разказаха младежи, които прекарват голяма част от времето си тук, за да карат скейтборд.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?