Подай сигнал

Пловдивчани вече няма да скучаят по спирките СНИМКИ

Култура

от Росен Саръмов 3373 прегледа 0

Знакови спирки в Пловдив ще бъдат украсени с кратки разкази, написани от хора, които обичат литературата. Инициативата „Спирка за разкази” е измислена от варненското сдружение „Кашалот” и е част от проявите за Европейска столица на културата. Акцията ще започне на 10 май и ще продължи месец и половина. Ще бъдат избрани 8 заслона в града. На всеки от тях там, където сега има светещи реклами, ще бъде поставен по един кратък разказ”, обясниха от фондация "Пловдив 2019". Така след умните светофари градът ще се сдобие и с интелигентни спирки.

Преди да стигнат до витрините, творбите с обем от около 250 думи ще бъдат подбрани с конкурс. Те може да са на български и английски език. Първото издание на проекта в Пловдив е с тема „В капана на времето”.

Варненците от „Кашалот” подчертават, че разказите трябва да имат заглавие и да са подписани с името на автора или с псевдоним. Идеята е точките в града, където пилеем доста време, да станат места за вдъхновение. Спирките са най-незабележимите места в града, които подминаваме, без дори да погледнем, подчертават от „Кашалот”.

Творбите могат да се публикуват свободно на сайта на сдружението spirkazarazkazi.bg. От тях ще бъдат избрани 8 разказа, а останалите могат да се прочетат онлайн в сайта.

Инициативата вече премина веднъж в морската ни столица, където бяха събрани 55 разказа. Там темата бе „Още 5 минути”. И няколко спирки добиха неузнаваем вид. Тази година проектът ще се реализира в Европейската столица на културата, в София и Варна.

Коментари


Ехаа, това е прекрасна инициатива! Много хубаво! Най после нещо позитивно :)

Още една занимавка за вандалите! :(