Пловдивчани: Това е най-хубавият булевард в Кючука СНИМКИ

Местните хора знаят наизуст имената на пътната артерия от "Лазо Войвода" до "Никола Вапцаров"

Всички ние много обичаме своя Пловдив. Познаваме ли го обаче? "Марица" реши да провери, като започна от най-важното - хората и улиците на този вековен град. Наш екип ще ви гостува, за да ви попита на кого е кръстена вашата улица и какво знаете за този човек. Очакваме да ни разкажете още кои са най-известните хора, живели и живеещи в квартала ви. Ще изберем заедно и най-красивата къща на вашата улица. Очаквайте ни!

 

Ако попитате някой пловдивчанин кой е най-известният булевард в Кючука, всеки ще ви каже - бул. "Никола Вапцаров". Безспорно пътната артерия е най-ползваната в квартала, като го прекосява от зала "Олимпиада" до Коматевско шосе. Местните хора твърдят, че там са и най-добрите велоалеи в града.

В началото на булеварда, зад плажа "Нептун", има голяма нова кооперация, в която работи ветеринарна клиника. В нея от 6 години лекува домашни любимци доктор Стефан Стефанов. Той харесва мястото, но се оплаква, че при силни дъждове по платното става голям потоп и трудно се придвижва с автомобила си.

В градинката срещу Втора градска болница на пейка бяха седнали двама усмихнати мъже на средна възраст. Единият от тях, Божко Божков, си спомня как през 80-те години е помагал да се построи ключовият булевард. „Преди се казваше „Лазо войвода“, после "Въстанически", а през 90-те година стана "Вапцаров". Живея в този квартал цял живот. Не ми харесва това, че градинките пред блоковете не се поддържат, трябва да има и повече паркове вместо толкова паркинги“, казва Божко.

Хората от Кючука се оплакват още, че на кръстовището с улица „Пере Тошев“ е премахната предпазната оградата в средата на булеварда. Според кмета на „Южен“ Борислав Инчев щели да поставят нова, когато се отпусне финансиране.

Пред номер 51 хората от входа са превърнали зелената площ в малка, но китна градинка. Тя се забелязва от далече с различни видове цветя и дървени фигурки на животни. Блокът е саниран и жителите му вече се радват на свежите цветове.

„Живея на този булевард от 1993 година. Искам да живея в Ню Йорк, но не става“, пошегува се Георги Иванов, който е завършил Духовната семинария и в момента е свещеник. „Когато след Освобождението в квартала идват бежанците от Македония, си строят малки къщурки с ламаринени покриви на мястото на днешния булевард, а и не само“, разказа свещеникът. По думите му навремето Кемал Ататюрк идвал в България, тъй като се оженил за девойка от Пловдив. Един ден Ататюрк се качил на Бунарджика и се загледал как слънцето се отразява в лъскавите покриви на македонците. „Какво е това, което свети като Малкия Париж“, попитал турският управник. От този ден кварталът получил това неофициално име, с което е известен по целия свят.

В момента в участъка между ул. "Димитър Талев" и бул. "Македония" тече ремонт за смяна на тръбите. „Първо започна от страната на „Тромпета“, но от другата седмица ще мине и от нашата страна. Това ще пречи на колите да влизат при нас, но поне казаха, че ще има и ново асфалтиране, което чакаме отдавна", коментираха служители от бензиностанция до Първо районно.

Пред номер 80 пък се намира бюстът на Никола Вапцаров. Жена от шивашко ателие разказа, че всяка година там се събират граждани да почетат святата памет на поета. На плоча до паметника са написани безсмъртните му думи „Но в бурята ще бъдем пак с теб, народе мой! Защото те Обичахме“.

Анкета: На кого е кръстена вашата улица?

 

Д-р Стефан Стефанов, ветеринар:

Никола Вапцаров е български поет и революционер. Нямам любимо негово стихотворение.

 

Божко Божков:

Знам кой е Никола Вапцаров. Но той не е българин, той е македонец. Учил съм за него преди повече от 40 години и не помня стихотворенията му. В днешно време младите не четат, хубаво, че има интернет. Като ги питаш кой е еди-кой си, веднага проверяват в Гугъл.

 

Георги Иванов, свещеник:

Разбира се, че знам кой е Вапцаров.  Той е поет, антифашист. Роден е в Банско. Осъден е и разстрелян в София.

 

Кой е той?

 

Никола Йонков Вапцаров, поетът на морето и машините, е роден под най-високия връх на Пирин в Банско през 1909 година. Баща му Йонко Вапцаров на младини, през 1903 и 1912 г., заедно с поета Пейо Яворов, участва в борбата за свобода на още поробения по това време македонски край.


Ученическите години на Вапцаров протичат в трагичните бедни дни след Първата световна война. От 1924 г. до 1926 г. учи в Разложката гимназия. Увлечението му по литературата вече е сериозно и в ученическия вестник "Борба" излиза първото му напечатано стихотворение "Към светли идеали". През есента на 1926 г. постъпва в Морското машинно училище във Варна, което завършва през 1932 г. От суровия казармен режим там търси спасение в любимите книги. Започва да пише системно стихотворения и да ги печата в тогавашните младежки издания.

През 1934 година сключва брак с Бойка Вапцарова и след като е уволнен от фабриката, в която работи, се премества със семейството си в София през 1936 година.  През януари 1940 г. успява да издаде единствената си стихосбирка "Моторни песни".

На 4 март 1942 г. поетът е арестуван в обвинение за антифашизъм. На 23 юли същата година е разстрелян. През 1952 г. поетът получава посмъртно почетната премия на мира.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Кючука

Кючука

23.07.2019 | 19:40

А бе гомньо, почитат поета Вапцаров, който е гений! А ти си лайно!

Отговори
2 0
България НИКОГА няма да бъде нормална държава!!!

България НИКОГА няма да бъде нормална държава!!!

23.07.2019 | 15:17

гламави макета почитат сатрапа терорист вапцаров...мил роден бантустан в цветя и умиление...закривай!

Отговори
2 5
Анонимен

Анонимен

23.07.2019 | 12:39

Заради кулата на сачмяната фабрика до Втора градска е прякоросан Кючук Париж..

Отговори
5 1
A Taka

A Taka

23.07.2019 | 09:48

Драга Марице, добре е да се напомнят някои неща от местната история, ама трябва да се филтрират простотиите. Като това на Бошко Бошков (сръбския вариант на българското име Божко). Вапцаров не бил българин ами македонец. А това, че Ататюрк си взел девойка от Пловдив и се възхитил на лъскавите тенекиени покриви на Кючук Париж явно са си го измислили в близкия пенсионерски клуб. Йонко Вапцаров е бил най-доверения човек на ВМОРО в Банско. Е, синът залита към съветския комунизъм. И не е съден за "антифашизъм". А за сътрудничество със комунистическия тероризъм. Накрая - Памет за поета Вапцаров! Останалото го оставете на историята...

Отговори
13 5
антифашист

антифашист

23.07.2019 | 09:15

Вапцаров обвинен в антифашизъм? Пак нещо сте се пообъркали. Обвинен е в тероризъм.

Отговори
8 6

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?