Пловдивчани първи ще празнуват падането на Берлинската стена

Пловдив, в качеството си на Европейска столица на културата, ще е първият град на Стария континент, който ще празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена. Това ще се случи не с дълги речи, а с уникална пътуваща изложба, която разказва за „Изкуството на свободата. От Берлинската стена до уличното изкуство“ или съкратено „Art Liberty“.

Експозицията представлява колекция от 30 произведения върху фрагменти от стената и ще бъде открита на 12 януари в 16 часа на Римския стадион. Ще присъстват председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, Негово превъзходителство посланика на Франция в България Ерик Льобедел, кметът на града Иван Тотев и Силвестър Верже – куратор на изложбата.

В 17 часа сградата на Община Пловдив ще се превърне в цветна картина, сглобена от изображенията от изложбата – 3Д мапинг ще пренесе публиката в света на уличното изкуство. Картините, които са оценени на общо над 1 милион евро, вече са под тепетата и са разположени под открито небе.

Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Тя показва световноизвестни художници, които са рисували върху Берлинската стена преди падането й през 1989 г. Акцентите в изложбата са портретите на Дейвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд. Трите поп икони са изобразени от уличните художници Джеф Аеросол от Франция и Джими Си от Австрия върху голям 3-метров фрагмент от стената. Заедно с тях в сърцето на града ще бъдат разположени и три автомобила “Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф Емануел Буше и Киди Ситни. Голям стенопис на бразилския художник L7M също ще бъде показан в експозицията. Той е направен върху дървени панели за „Art Liberty“, когато е изложена в Париж през 2015 година.

Произведенията на оригиналните автори не са целели да се превърнат в картини, те са форма на протест срещу рaзделението. Този и много други интересни факти, ще могат да научат пловдивчани и гости от съпътстващата програма - над 30 документални филма на френския режисьор Кристиан Гияне, запечатали създаването на всяка творба от колекцията. Те ще бъдат показани в Пловдив заедно с интервюта на художниците и филм за уличното изкуство на „Дойче Веле“.

Друга емблематична лента е "Ефемер", базирана на архивите на немския фотограф Хайнц Дж. Куздас, който е снимал рисунките на Берлинската стена на всеки 15 дни преди падането й. Петнадесет от тези кадри са част от  изложбата. Каталогът на „Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство“ е първият в света, който позволява на зрителя да открие процеса на създаване на всяка творба, благодарение на QR кодове. Колекцията е част от програмата на Пловдив  – Европейска столица на културата 2019. Международната обиколка на изложбата от 1991 до 2015 година включва  градовете Мадрид, 1991; Лион, 1996; Никозия, 2009; Кьолн, 2001; Женева 2004; Париж, 2009; Берлин, 2001; Москва, 2009 и Париж, 2015. „Изкуството на свободата” ще остане в Пловдив до средата на март.

Любопитно

Един от авторите, включени в изложбата – Кристоф Буше, се мести в Западен Берлин на 24 декември 1980. През април 1984, той и Тиери Ноар започват да рисуват върху Берлинската стена при Марианплац, Потстадмплац и Checkpoint Charlie: „ Не искахме да декорираме стената, беше по-скоро физическа реакция срещу нечовечността на живота заедно с Желязаната завеса. Той ще остави незаличима следа там, постигната от много малко други артисти преди него. На 4 юли 1986, на Checkpoint Charlie, той и Тиери Ноар рисуват 42 статуи на свободата в чест на юбилея от монтирането на Статуята в Ню Йорк. Неговият необикновен подход към рисуването и спонтанността на неговите берлински творения, го поставят в авангарда на уличното изкуство. През ноември 1987, той става първият артист в историята на Берлинската стена, който рисува върху източната страна на стената, изливайки боя през пукнатина, която изкопал в бетона.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?