Пловдивчани провалиха кмета Иван Тотев

Титлата Европейска столица на културата не се печели всеки ден, затова и градовете домакини се подготвят дълго за звездния си миг. Не само за да впечатлят културните европейци, но и за да изпълнят важни за града проекти, до които иначе трудно биха опрели поради липса на финансиране.

Обикновено в тази подготовка не се залага на импровизацията, а на методичното изпълнение на заложеното в апликационната форма за кандидатстване.

Преди почти 5 години и ние спечелихме битката за ЕСК и изпаднахме в еуфория. След мощен залп на местен патриотизъм община Пловдив общинската фондация „Пловдив 2019“ и приближени помагачи се хванаха да бистрят проектите. И въпреки че изпълниха неголяма част от тях, не спряха да се хвалят колко успешно са се справили. Пловдивчани обаче излязоха неблагодарни и не оцениха усилията в името на града. 46% от тях твърдят в анкета на marica.bg, че по нищо не личи Пловдив да е Европейска столица на културата, а 35 на сто възкликват: „Каква културна столица? Целият град е разкопан!“.

Да се чуди човек защо съгражданите ни, иначе интелигентни и културни хора, се изказват неподготвени. Още преди месеци кметът Тотев им обясни, че дефектът от ремонтите на площада лесно и артистично може да се превърне в ефект. Не разбраха ли, че градоначалникът, строейки концепцията си за културна столица, се ръководи от философията на гениални творци. Отдава дължимото на Ван Гог, който съветва „ако чуеш вътрешен глас, който ти казва: "Не можеш да рисуваш", рисувай с всички сили и този глас ще замлъкне“. Музицира като Майлс Дейвис с ясното съзнание, че публиката се прекланя пред талантливата импровизация. Прави реверанс на Труман Капоти, според когото провалът е подправката, даваща вкус на успеха.

Но си остана неразбран. Това личи от второ допитване на marica.bg, в което мнението на читателите е силно поляризирано. 41% твърдят, че кметът Тотев носи пълната отговорност за успеха или провала на Европейската столица на културата. 40 на сто обаче са на мнение, че за надробеното през знаковата 2019-а сме виновни всички ние. Истината - както винаги, е по средата. Ако се окаже, че ЕСК е успешна, заслугата ще е изцяло на кмета Иван Тотев, изнесъл тежестта от домакинството на собствения си гръб. Ако пък лъсне провал, виновните ще сме всички ние, пловдивчани, тъй като услужливо помогнахме на градоначалника да разгърне пълния си потенциал. В действителност обаче си го направихме сами - първо, като го избрахме, и второ - като го изтърпяхме.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?