Пловдивчани превзеха кафенетата в "Капана"

Увеличението на оборотите в откриващия уикенд на ЕСК е най-много 20%, пресмятат собствениците на заведения

От суматохата покрай Вавилонската кула се облажиха само заведенията в непосредствена близост. Кръчмите и кафенетата не само че бяха препълнени, но и входът без предварителна резервация беше невъзможен. За да не връщат клиенти, ресторантьорите се видяха принудени да вадят маси и столове на открито, независимо от студа.


Най-големи надежди на откриващия уикенд възлагаха предприемачите, които стопанисват заведения в Капана. Тук може би е едно от малкото места в града, където персоналът владее свободно поне един западен език. Петъчният ден в Капана обаче се превърна в първата неприятна изненада - посетителите бяха основно редовните клиенти на заведенията. Въпреки това за следващия ден повечето барове и ресторанти бяха мобилизирали целия си наличен персонал. Решението се оказа добро, защото осезаемо раздвижване се усети още от ранните часове на 12 януари и видимо още по обяд само чудо можеше да помогне на желаещите да си намерят места за кафе или обяд в арт квартала. Собствениците на локали очакваха, че след откриването на Пловдив Европейска столица на културата хората отново ще се върнат за питие в Капана. Останаха излъгани, бизнесът тук посрещна една стандартна съботна вечер. Според хората от персонала в някои от стандартните уикенди надали са обслужвали повече гости. 

Най-култовите заведения и нощни клубове, които се пълнят по традиция всеки петък и събота, отново бяха пълни, но клиентелата беше основно от пловдивчани и техни познати и приятели от други български градове. Така жадуваните чуждестранни туристи останаха една химера, която беше отложена за „напролет, когато се стопли”. Неделята също не успя да оправдае очакванията и след 16.30 часа голямата част от заведенията останаха полупразни, разказват хора от бранша.

Със сигурност има увеличение на оборотите спрямо другите зимни уикенди, но то не надвишава 15-20%, преценява бизнесът в Капана. Няма и как да завъртим повече пари, при положение че самите заведения нямат капацитет да поемат повече клиенти от обичайното. Надяват се ситуацията да се подобри, когато времето се затопли и започнат проявите от активната програма на Европейска столица на културата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?