Пловдивчани по-големи християни от папата

83% вярват в Бог и извънземните, само 6% – чисти атеисти, сочат резултатите от анкетата на marica.bg

Дори кракът ни да не стъпва в църква през останалата част от годината, по Коледа и Великден рязко се превръщаме в ревностни християни. Стриктно спазваме поста, палим свещи, целуваме икони с благоговение, шептим молитви и вършим богоугодни дела два пъти в годината. В тези светли моменти миряните сякаш се настройват на религиозна честота, за да направят по-добро впечатление на Всевишния. Макар повечето да бъркат християнството с всякакви окултни явления, като се кръстят и чукат на дърво едновременно. 

Национална анкета наскоро показа, че над 60 на сто от българите вярват в Бог. Под тепетата пък направо счупихме рекорда по набожност. Според анкета на marica.bg пловдивчани са по-големи християни от Папата. Цели 83% от съгражданите ни се уповават на Господ. Почти всеки трети е убеден, че Той ръководи живота ни, а 45 на сто смятат, че без вяра човек губи душата си. Макар да е мъгляво понятие за близо 10 на сто от отговорилите в анкетата, божественото все пак присъства в живота им - под формата на всемогъща висша енергия или с антенки на зелено човече.

Интересен е фактът, че на фона на огромния брой богопослушни пловдивчани, процентът на тези, които смятат, че животът им зависи от тях самите, а не от Всевишния, е съвсем незначителен. Още по-малко са твърдите атеисти - 4,2%. Според тях Бог е измислица на богатите, за да държат бедните в подчинение. Или казано по марксистки - че религията е опиум за народа.    

Други 7 на сто, по-умерени скептици, отговарят, че не вярват във Всевишния, но спазват религиозните обичаи заради традицията.

Но тъй като не всеки ден е Великден, след Страстната седмица повечето от нас се завръщат към естествените си страсти, които - за добро или за лошо, нямат нищо общо със страданието Христово.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?