Подай сигнал

Пловдивчани не отстъпват! Паркът в Кършияка ще се гледа от прокуратурата

Протестиращите се срещат с Тотев и собственика на имота Байрям Солак във вторник

Пловдив

от Руслан Йорданов, Адриана Георгиева 1282 прегледа 0

Инициативният комитет, който се бори за спасяването на парка зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив, ще сезира прокуратурата за съмнителната сделка с терена от 16 дка. До 2017 г. градинката е била част от апортната вноска на общината в съдружното с Георги Гергов дружество „Пълдин туринвест“. Тогава Гергов го продава на фирмата „Парадайс Гардън Резидънс“ на Байрям Сали Солак от село Мулдава. „Ще поискаме държавните институции да проверят как така фирма с капитал от 2 лева, регистрирана месец преди сделката, е успяла да плати над милион лева за имота в скъпия пловдивски квартал, заяви Стойчо Андреев от гражданския комитет.

Във вторник представители на протестиращите ще проведат решителна среща с кмета Иван Тотев и формалния собственик на имота Байрям Солак. „Ако се опитат да ни размотават, ще преминем към по-твърди граждански действия“, подчерта председателят на инциативния комитет Асен Костов. „Казах на Тотев, че ще направим война, но няма да си дадем парка!“, изказа се Баба Велика, на която е израстнала там.

Хората подозират, че Солак е подставено лице на арабина Таха Рахман, известен с десетките си мегаломански проекти в Пловдив. Връзки между двамата обаче в Търговския регистър няма.

Над 500 жители на район Северен се събраха днес на поредния протест в нарочения за застрояване парк. В защита на зелената площ застанаха и общинските съветници Дани Каназирева от Съюз за Пловдив, Пепа Деведжиева от Реформаторския блок и Слави Георгиев от Патриотичния фронт. Те увериха протестиращите, че ще се борят заедно с тях за запазването на парка. Кметът на район Северен Ральо Ралев заяви, че вече внесъл необходимите предложения за запазването на статута на парково пространство. Той направи отчет за действията си по горещия казус и подчерта, че е сезирал Инспектората за изсечените под формата на санитарна сеч 64 дървета, и се надява виновните да бъдат наказани. Гражданският комитет одобри идеята да започне събиране на пари за паметник на легендарния Девети Пехотен полк, чиято казарма се е намирала на мястото на парка. Децата от „Кършияка“ пък настояха паркът да им бъде върнат, тъй като в Пловдив не са останали зелени площи, където да играят. Междувременно включилите се в протестната подписка станаха над 2700.

Къде е кметът?

„Къде е кметът Иван Тотев? Защо се крие от нас?“, питаха се хората на неделния протест. Те лично са поканили градоначалника да дойде да ги чуе, но той не се е отовал на поканата. По-рано Тотев обеща да започне преговори със собственика за откупуването на градинката за сума около 1 млн. лв. Другият призован – зам.-кметът по общинската собственост Димитър Кацарски, също не се появи в парка зад хотел „Санкт Петербург“, въпреки че е обещал. Протестиращите дадоха да се разбере, че ще се борят и занапред срещу „наглите опити на група хора с власт и пари да застроят зелените площи в целия град“.

Снимки от Наташа Манева