Подай сигнал

Пловдивчани на протест срещу Стратегията за детето

Искат по-голям контрол върху работата на социалните работници

Пловдив

от Елица Кандева 2047 прегледа 0

Пловдивчани на протест срещу Стратегията за детето

Родителите излизат на протест срещу Стратегията за детето на 11 май в Пловдив. Организирали са се във Фейсбук група заради несъгласие със стратегическия документ, който разписва политиката на държавата и различни институции до 2030 г. по отношение на децата. Според недоволните тя ще даде право на различни служби да се намесват в личния живот на семейството. Опасяват се също да не се стигне до лесно извеждане на деца от дома им.

Протестът е под наслов „Да запазим българското семейство”

В 17,30 часа в събота от пл. „Джумаята” протестиращите ще преминат в шествие по Главната до Общината.

Семействата, които се включват в акцията, подкрепят основното искане на националния граждански протест „Не на стратегията на детето 2019-2030” - за тотално отхвърляне на настоящата стратегия и законодателните промени в нейна подкрепа. Настояват да започне работа по изцяло нова стратегия с представители, излъчени от областните градове, като новият документ се съобрази с Конституцията, Конвенцията на ООН за правата на детето, традициите и обичаите в региона.


Пловдивските протестиращи добавят и свои искания - например за мониторинг и проверка на работата на системата за закрила на детето и механизмите за контрол. Твърдят, че сега те работят неадекватно. Предлагат мониторингът да се осъществява и с участието на родители, като правят уговорка, че конкретиката ще бъде оповестена допълнително.


Подкрепящите протеста държат стратегията да бъде насочена към подпомагане на семейството и детето в него,

а не като самостоятелен субект на права. В тази връзка искат документът да не е с фокус върху детето, както е разписан сега, а върху семейството. „В настоящия си вид стратегията е много лицеприятна, но при липсата на разписани механизми е възможно после в поднормативни актове нещата да се изопачат”, обясни адвокат Васил Попов, който е формулирал пловдивските искания. Опитът му с казуси, по които е работил, го кара да изиска и засилен институционален контрол върху доставчиците на социални услуги с участието на родителя, близки и роднини, които не полагат грижи за дете, както и пълен достъп на близки до начина на провеждане на социалната услуга и досието с приложените спрямо детето мерки. Юристът обяснява, че е имал случаи тази информация да става достъпна чак в хода на съдебен спор. Попов се опасява, че с декларираното поставяне на детето във фокуса грижата за него може да игнорира родителите.

Като посочва, че около

1 млн. деца у нас са в потенциален риск заради конфликт между майката и бащата,

юристът издига глас също стратегията да гарантира равни права и възможности на родителите за полагане на грижи за децата при развод и раздяла, както и да определи насоки за законодателни промени за спазване на тези права от органите по закрила.


Твърди още, че в адвокатската си практика се е натъквал на неправомерни действия на социални работници, затова търси консолидация на семействата под тепетата да поискат и засилена, персонална, административнонаказателна отговорност на такива служители, съпроводена с бърз и адекватен контрол.