Подай сигнал

Пловдивчани на Нова година: У дома или никъде

Коментари

от Мирослава Атмаджова 1892 прегледа 0

След като коледните свински страсти в града се поуталожиха, дойде време да помислим и за посрещането на Новата година. В навечерието на 31 декември чрез сайта marica.bg попитахме пловдивчани как планират да прекарат празника. Резултатите са категорични - ако ще посрещаме Нова Година някъде, това ще у дома с близките си.

Всеки втори от анкетираните се приготвя да празнува вкъщи със семейството. Не е трудно да си обясним защо - топлината на домашното огнище, непринудената атмосфера и компанията на близките хора е незаменима част от празника. Моят дом е моята крепост и на Нова година.

Тънкото гласче на песимизма се обажда у 25% от анкетираните, които отговарят, че нямат настроение за купон. Можем само да се надяваме, че празничното настроение все пак ще успее да обхване и тази част от пловдивчани. Щастието е заразно, затова колкото повече наближава празничната вечер, толкова повече нараства възможността този процент да намалее.

Почти с равен брой гласове са отговорите „Извън България“ (6.5%) и „На ресторант с приятели" (6.2%). Екскурзиите в чужбина и тази година се радват на голям интерес, като предпочитани са съседните ни Сърбия, Македония, Гърция, Турция. И докато българите обръщаме поглед към балканските държави, мисловният процес на хиляди чужденци върви по обратния път и хиляди от тях избират София за своя празнична дестинация.

Малка част от пловдивчани залагат на класиката, посочвайки отговор „На хижа в планината". Едва 3.1% от анкетираните са склонни да се разделят с градския пейзаж дори за ден и да го заменят със заснежените ски писти.

На последно място в нашата анкета със скромните 2.1% се нарежда отговорът „На площада". Дали заради затварянето на бул. “Цар Борис III Обединител", среднощния студ, музикалния вкус или състоянието на разкопания площад „Централен“ пловдивчани предпочитат да заместят празничния концерт на центъра с домашното огнище.

Коментари