Пловдивчани масово на санаториум за сметка на държавата

По 427 лв. струва рехабилитацията на човек, жените по-често ходят на процедури

4736 пловдивчани се възползвали от програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ през миналата година, сочат данните от информационния бюлетин на осигурителното дружество. Всички българи, които са получили безплатен санаториум, пък са 46 480. Това означава, че всеки десети, които се е включил в рехабилитационната програма, е бил от Пловдив. Градът под тепетата се нарежда на второ място, след София, по брой нашенци, които са ходили на безплатни процедури. Веднага след тях е Стара Загора.

Пациентите ходят на рехабилитация най-често заради заболявания на опорно-двигателния апарат (74%). 

Освен това българите се оплакват и от заболявания на периферната нервна система. Доста по-рядко до процедури прибягват страдащите от бъбречно-урологични и сърдечносъдови заболявания и дихателни проблеми. Обикновено на балнеолечебни процедури ходят хората, които са навършили 51 години.  Рискова е и възрастта между 31 и 50 години. 


Едва 1% от преминалите рехабилитация ​са под 30 години. Същевременно жените по-често се оплакват от заболявания на периферната нервна система и на опорно-двигателния апарат. 2/3 от всички българи, които са отишли на безплатен санаториум, са жени.

Рехабилитацията на българите е струвала на държавата близо 20 млн. лв.

Програмата е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7 лв. за всеки ден от престоя се поемат от средствата на държавното обществено осигуряване. При отпуснати малко над 20 млн. лв. за настоящата година за над 46 000 души сметките показват, че ако всеки стои по 10 дни, държавата плаща за човек по 427 лв. 70 лв. от тях отиват за храна, а останалите 357 лв. - за заплащане на престоя. 

През 2017-а процедурите на нашенците са стрували с 13 лв. по-малко. Те имат право да ползват до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно.


Терапиите се провеждат в 49 лечебни заведения в страната, които са разположени в планински и морски курорти. Част от тях се намират в Банкя, Боровец, Велинград, Хисаря, Бургас, Павел баня.

Право на профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. Те обаче трябва да са внесли осигурителните си вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностицирано и лекуващият им лекар да е установил необходимост от процедури. Програмата може да бъде ползвана и от тези, които получават лична пенсия за инвалидност. Те обаче не трябва да са навършили възраст за право на придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Освен това срокът на инвалидността в експертното решение не трябва да е изтекъл, а лекуващият лекар да е установил необходимост от терапия. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
виктор

виктор

03.05.2019 | 13:47

И защо да е за сметка на държавата??? Тези хора да не би да не плащат осигуровки и данъци?!? Що за глупост е подобно твърдение?

Отговори
6 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?