Пловдивчани луднаха! Пращаш книга - получаваш 25

Градът се запали по фейсбук инициатива за обмен на литература

Докато в Пловдивския университет студенти събират книги за изгорялото читалище в село Скребатно, един интересен проект завладява фейсбук пространството. Инициативата, при която изпращаш 1 томче, а получаваш цели 25, си спечели стотици последователи и противници през последните няколко седмици. За романтичните почитатели на литературата поканата звучи повече от примамливо. Не така обаче стоят нещата за хората, прекарали част от съзнателния си живот през постсоциализма. За тях играта е дежавю с елемент на разочарование. Тя автоматично навежда на мисли за популярните през 90-те години на миналия век финансови пирамиди, при които двайсетина лева, изпратени в плик, обещаваха възвръщаемост от 500.  В онези времена почти нямаше българско семейство, което да не бе изгоряло с дребна сума, надявайки се на бърза печалба срещу минималната инвестиция.   

Инициативата „book exchange“ представлява обмен на книги, чиято основна идея е да изпратиш книга на непознат. Механизмът се състои в прости действия - да публикуваш съответната обява  на стената си във Facebook и ако твоите приятели изявят желание за участие, да им дадеш адреса на човека, от когото знаеш за проекта. Когато приятелите на твоите приятели научат за инициативата, ще получат съответно твоя адрес и така ще пристигне книга и за теб. При това не една, а цели 25. Ето как звучи обявата: 

„Търсим хора, които да участват в огромен обмен на книги. Можете да бъдете навсякъде по света. Всичко, което трябва да направите, е да си купите любимата си книга (само една) и да я изпратите на непознат (ще изпратя данните в лично съобщение).

След това ще получите обратно около 25 книги, само за вас. Те ще бъдат любими книги от непознати по целия свят! Ако се интересувате от участие, напишете по-долу „In“ и ще ви изпратим всички подробности“.

Според Теодора Стоянова, участник в инициативата, тя е доста идеалистична и дори утопична. „Веднага изпратих книгата, която бях избрала, на непознато за мен момиче в Англия. Самата аз все още не съм получила книга от никого, но не се чувствам разочарована. Радвам се, че се включих, и вярвам, че ако всеки поеме отговорността да извърши частта, която зависи от самия него, т.е. да изпрати книга, механизмът ще се задейства и системата ще проработи“, казва Теди.

Тя вижда в инициативата възможност да се проявиш като пълноценна и значима част от един общ социален организъм, в който всички са свързани и обединени от обща страст - любовта към четенето. „Ако има някаква конкретна полза от това начинание, то тя би била да преодолееш материалното дори с риск самият ти да не получиш нищо“, категорична е пловдивчанката. За нея да изпрати книга на непознат е възможност да създаде интелектуален приятел, който да запознае със собствените си интереси, както и да почерпи нови знания от други хора. „Написах на момичето, на което изпратих книга, не може да бъдеш непознат с човек,  с когото четеш една и съща книга“, обяснява Теодора. 

От пловдивски издателства обаче изразиха мнението, че проектът си е чиста пирамида. Първите ще получат по 25 книги, а останалите?!  Същото, каквото беше при пирамидите от 90-те“, убедени са книжари.  

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?