Следвайте ни

Здравното министерство заделя 130 млн. за ковид мерки и оборудване на болници

viber icon

Министерство на здравеопазването е заделило близо 130 милиона лева за мерки срещу коронавируса. Проектите по процедурата „Мерки за справяне с пандемията“ могат да бъдат изпълнявани и в партньорство между ведомството на служебния министър Стойчо Кацаров с общини и/или с общински лечебни заведения.

Общият бюджет по процедурата е 129 271 258, 60 лв., а крайният срок за подаване на проектните предложения от страна на Министерството на здравеопазването е 19 часа на 29 юли 2021 г.

Основна цел на всички предвидени дейности по процедурата е да се подкрепи здравната система на държавата в условия на сериозно изпитание и да се създаде готовност за реакция при следващи епидемични ситуации чрез гарантиране на достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината за осигуряване на живота и здравето на гражданите,гласи съобщението от МЗ.

Дейностите, които ще бъдат финансирани предвиждат укрепване капацитета на болничната мрежа чрез реконструкция, проектиране и ремонтни дейности за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти с COVID-19 към болници, осигуряване на медицинско и болнично оборудване за ковид отделенията, повишаване капацитета на центровете за трансфузионна хематология за диагностика на COVID-19 и внедряване на телемедицина. Крайната цел е да се намалят контактите на инфектираните с коронавирус пациенти при получаване на медицински грижи. 

В момента Министерството на здравеопазването анализира нуждите на лечебните заведения, които основно са поемали и се очаква да поемат лечението на пациентите с COVID-19 в цялата страна.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?