Следвайте ни

Здравният министър на спешна среща с болнични шефове в Пловдив

viber icon

Здравният министър проф. Костадин Ангелов пристигна тази вечер в Пловдив за спешна среща с директорите на всички болници в областта. На срещата се обсъжда организацията по приема на пациенти, предаде нова тв.

Тя е провокирана от случай в Пловдив, при който двама пациенти с COVID бяха оставени да чакат дълго на стълбите пред болница „Свети Георги”, преди да бъдат приети. Малко по-късно починаха. Проверки по случаите извършват прокуратурата, здравната инспекция в града, както и самата болница.

Грубо нарушение е изоставянето на пациентите от линейката, смятат от Регионалната здравна инспекция. Независимо, че мъжете са били превозени от едната база на болницата до другата, по правило те трябва да чака в линейката пред здравното заведение, докато не бъдат предадени и поети от медицинско лице.

„Би трябвало да има координация между едната база и другата. Приемащата трябва да очаква пациентите. Те трябва да бъдат придружени от медицински лица”, обясни д-р Сийка Димчева от РЗИ- Пловдив.

От Клиниката по токсикология, която от няколко дни по спешност е превърната в COVID-отделение, защото са изчерпани леглата в Инфекциозната клиника, отговориха, че една от причините за случая е липсата на кадри. Две трети от лекарите и медицинските сестри напуснали след като разбрали, че ще лекуват болни от коронавирус.

„Аз го наричам нещастно съвпадение на факти. Всичко е направено. За мен 98% от организацията е създадена. Работи максимално на силите на този ограничен персонал. Тези хора, които са били на смяна, са работили за други болни. Те не са работили санитари. Лекарите и сестрите не са работили санитари. Санитарите са помогнали наистина. Даже д-р Велев, чест му прави, доколкото разбрах почти на гръб е занесъл пациента догоре”, обясни проф. Янко Илиев, началник на Клиниката по токсикология УМБАЛ „Св.Георги”-Пловдив.

Ръководството на болницата отрече твърдението, че в отделението липса кислород. Напротив, имало достатъчно. Работещите в отделението днес отказаха коментар.

„Не очаквайте петзвездни условия. Колегите са абсолютно изчерпани. Не очаквайте да вършим чудеса. Ние също сме лекари, ние също сме хора, също сме уязвими и има някакъв предел. Хората трябва да бъдат малко по-търпеливи. В никакъв случай тази агресия не бива да се излива върху нас. Проявете разбиране”, заяви проф. Мариана Стойчева, лекар в Клиниката по инфекциозни болести.

Проверка по случая започна и областният управител Дани Каназирева. „Категорично компромиси няма да бъдат правени. Проверката и резултатите от нея ще бъдат публично оповестени”, заяви тя.

Очаква се проверката на здравните власти да приключи в рамките на два-три дни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

дано има резултати

дано има резултати

19.11.2020 | 20:01

Този министър повече от стария търчи и действа . Дано не е само за "лице" и действията му да се свеждат до повече "разходки с жипката".

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?