Следвайте ни

Здравната каса свали лимитите за хемодиализата

viber icon

Здравната каса ще регулира директно хемодиализата. Това информираха от нейния пресцентър. По повод  на изказвания в социалните мрежи от страна на представители на пациентски организации, че някои дейности - като хемодиализата, са лимитирани от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заявиха, че това не отговаря на истината.

„За да се осигури достъп до избрано от пациента лечебно заведение, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, в спешен порядък, взе решение дейностите, свързани с хемодиализа, раждане и грижи за здраво новородено, да бъдат извън регулация на стойностите, определени на ниво районна здравноосигурителна каса, като регулацията ще е на ниво Национална здравноосигурителна каса“, допълват още от здравната институция.

В  социалната мрежа Фейсбук се появиха снимки на пациенти на хемодиализно лечение, които с хаштаг #worldkidneyday, #nolimit и #hemodialysis се обявиха против лимитите за хемодиализно лечение. Кампанията стартира спонтанно две седмици преди Световния бъбречен ден, след като стана ясно, че болни у нас остават без необходимите медикаменти за лечение. За това сигнализираха пациенти на Ловешката болница, които твърдят, че през последните седмици не са получавали лекарствата, които им се полагат по Здравната каса, съобщи Bulgaria ON AIR. В клиниката се лекуват 18 пациенти, като повечето идват тук от години, но състоянието им се влошава с всеки изминал ден. Лекарите, които се грижат за тях, успокоиха, че лекарствата вече са поръчани и пристигат до дни.


Световният бъбречен  ден традиционно се отбелязва на 14 март. По този повод от Национален пациентски форум отново апелират за конкретни мерки за подобряване на грижите към хората с бъбречни заболявания. По данни на организацията 850 милиона души страдат от бъбречни заболявания, като между 2,3-7,1 милиона са преждевременните смъртни случаи поради липса на достъп до диализа и трансплантация. В много страни леченията за бъбречно заболяване често са недостъпни поради високите разходи за здравната система, липса на инфраструктура и специалисти.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?