Следвайте ни

Здравната каса реже COVID болницата "Св. Мина" за пари, Община Пловдив започва спешни преговори

viber icon

Нова финансова драма се задава с първата Ковид болница в Пловдив "Св. Мина". Националната здравноосигурителна каса отказва да вдигне лимита на здравното заведение, което обрича дейността й при очаквания наплив от пациенти с коронавирус.

Затова Община Пловдив започва преговори със Здравната каса за финансиране на основните дейности на  МБАЛ „Св. Мина“, съобщи кметът Здравко Димитров след проведено заседание на Общинския кризисен щаб вчера.

От доклад на управителя на общинската Ковид болница проф. д-р Петър Петров стана ясно, че определените към настоящия момент лимити на общинската болница от НЗОК са крайно недостатъчни за финансиране на дейностите за лечение на пациенти с COVID-19.

 В момента тя получава 325 507 лв. месечно, като за ноември лимитът вече е достигнат. За да бъде осигурено необходимото лечение при изпълнен капацитет на болницата от 137 легла, средномесечният й лимит трябва да бъде увеличен до 750 хиляди лева. 

„Във връзка с това съм разпоредил зам.-кметът Анести Тимчев и директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов да проведат спешни преговори с НЗОК, за да се обезпечи дейността на единствената изцяло КОВИД болница в страната“, заяви кметът. 

Той съобщи, че в болницата вече има специализирана PCR лаборатория. За целта е осигурен съвременен апарат за PCR и се очаква всеки момент тя да  бъде реферирана. 

На преден план остава кадровият проблем, въпреки допълнителните два екипа, командировани в общинската болница от „Уромедикс“ и „Медикус алфа“. За обезпечаване на трите КОВИД отделения са необходими още 6 лекари и 22 медицински сестри. Водят се преговори за привличане на специалисти, за да се гарантира лечението на пациентите, коментира д-р Калин Калинов. 

Един от сериозните проблеми, който стои е дооборудването на МБАЛ „Св. Мина“ с необходимата медицинска апаратура за диагностика и лечение. 

В болницата има само 40 напълно функционални кислородни поста от наличните 85. Дебитът на настоящата система не позволява захранване с кислород на повече от 50 поста.

За да бъде адекватна към новия брой легла по стандарт системата се нуждае от цялостен ремонт и увеличаване броя на работещите кислородни постове до 90. По предварителни изчисления стойността му е 75 000 лв.

Също така са необходими пациентски монитори с електроди и сензори за кислородна сатурация – 45 броя (за  минимум 1/3 от леглата), 30  функционални легла и толкова аспирационни помпи, дефибрилатори, ЕКГ апарати, портативен транспортен респиратор с кислородни бутилки, подвижен рентген, кръвно-газов анализатор и др. 

До спешната трансформация на "Св. Мина" в Ковид болница се стигна по настояване на областния управител Дани Каназирева, въпреки че тя не е обезпечена с персонал и апаратура. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

!?!

!?!

25.11.2020 | 19:09

Май трябва да ги закарат в НЗОК и да направят лазарет там !

Отговори
0 0
Защо  общината

Защо общината

25.11.2020 | 14:06

Да води преговори? Да ги води Данка.Или някой стажант.

Отговори
0 0
Чака

Чака

25.11.2020 | 11:18

Здравка да се върти на пилона и да събира пари щото удари т.ъпомера с тази идея!

Отговори
5 0
Дали?

Дали?

25.11.2020 | 10:20

Дали болницата е Ковид - болница, и дали трябва да и се заплащат дейности, за които - от една страна - няма персонал, от друга страна - няма апаратура? В същото време явно болницата става място, в което хората да си умират, след като няма специализирана помощ. Господ да ни пази!

Отговори
9 1
Лъжци

Лъжци

25.11.2020 | 10:31

Това не е болница. Просто искат пари

Отговори
7 1
Е  как?

Е как?

25.11.2020 | 14:32

Погледнете отвън каква хубава архитектура има. Вие сте тръгнали да я оглеждате отвътре.

Отговори
0 0
Поредната  п.ростотия

Поредната п.ростотия

25.11.2020 | 09:17

Ами така е,като взимате г.лупави решения! Първо се финансира болницата и ако има средства се отваря.Бързата к.учка,слепи ги ражда. Кака Здравка сега да се чуди от къде да вземе пари.Т.ъпата идея беше нейна!

Отговори
14 1
Лъжци

Лъжци

25.11.2020 | 10:32

Здравка лъже в София, за да вземе пари

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?