Следвайте ни

Здравеопазването като бизнес. Кой върти парите?

Касата "инжектира" със стотици милиони 20 частни болници в Пловдив. Първенец за 2019 г. с над 42 млн. лв. е Пълмед

viber icon

Пловдив е на второ място в страната след София по брой частни лечебни заведения, както и на усвоени средства от Здравната каса.

Това е видно от публичния регистър на Националната здравноосигурителна каса. Като се изключат държавната и общинските, към момента пациенти се обслужват в 20 частни клиники под тепетата, които работят на пълни обороти, а с малки изключения приходите им растат с всяка изминала година.

Почти всички са многопрофилни, а някои имат статут на университетски. Две са специализираните с направление акушерство и гинекология. Очната е една, но се разраства и предстои да се премести в нова сграда.

Въпреки че наскоро министърът на здравеопазването в правителството на Пламен Орешарски - д-р Таня Андреева, обяви, че „болницата не е бизнес“, нейни колеги от частния сектор са категорични, че да имаш своя болница, е не само бизнес, но много успешен бизнес, ако съумееш да го управляваш правилно.

В подкрепа на тези думи е и коментарът на екс здравния министър от кабинета Виденов д-р Мими Виткова: „Нароихме частни болници, а конкуренцията в здравеопазването е пари, пари и нищо друго“.

Като изключим печалбата, която всяко частно здравно заведение преследва и която е логично да е различна, коренно различен е и бюджетът, който Здравната каса отпуска годишно за болнична медицинска помощ на частните клиники в Пловдив.

В нея се включват клинични пътеки, клинични процедури и амбулаторни процедури, средства за които се полагат и на общинските, и на държавните болници, но в много по-малки размери.

Кои са лидерите с най-много пари

Сред 20-те частни здравни заведения под тепетата обаче касата „бие“ на годишна база внушителна финансова инжекция за болнична помощ на 5 от тях. Първенец с най-много усвоени средства за 2019 г. е УМБАЛ „Пълмед Пловдив“ ООД - 42 207 306 лв. На второ място е УМБАЛ „Каспела Пловдив“ ЕООД с  29 511 338 лв. Трети по бюджет от касата е УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“ ООД -  12 207 933 лв.

На четвърто и пето място се нареждат МБАЛ „Св. Каридад“ ЕАД  и  МБАЛ „Централ онко хоспитал“, съответно с 11 521 139 лв. и 11 422 231  лв. Най-малко пари от Касата за 2019 г. е получил МЦ Литомед ЕООД -  618 925 лв. С изключение на една четирите клиники в Топ 5 регистрират внушителни приходи и печалба за последните години.  

 

Михаил Тиков - от аптеката в Пещера до верига болници и хотели

УМБАЛ „Пълмед Пловдив“ ООД е най-голямата частна болница в Пловдив. Освен че получава най-много пари от Здравната каса, тя е и най-търсената от пациентите. Основана е през 2009 г. Отчетите подсказват, че за три поредни години приходите там нарастват прогресивно.

За финансовата 2018 г. нетните приходи от продажби са в размер на 46 971 000 лв., което е с близо 10 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. и с 20 млн. лв. отгоре спрямо 2016 г.

Собственик на УМБАЛ „Пълмед Пловдив“ ООД е „Булфарма“ ООД, със съдружници известния като най-големия частен инвеститор в здравеопазването д-р Михаил Тиков и синовете му Иван и Никола. Фамилията управлява успешно верига здравни заведения в страната, като УМБАЛ „Софиямед“, МБАЛ „Бургасмед“, МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ в Пещера - родния град на д-р Тиков, медицинските центрове във Велинград и Пещера, участва и в редица фармацевтични компании.

Освен в здравеопазването Тикови имат интерес и в транспортния бранш, с влияние върху сектора в Пазарджик, а най-новото им предизвикателство е строителната индустрия.

Купуват парцели в София и вдигат жилищни и офис сгради с размах, а инвеститори са свързаните им фирми „Софиямед” и "Изток Плаза Инвест" ООД. Притежават също хотели в столицата, в Пазарджик и Батак.

Преди две години д-р Тиков закупи и бившия издателско-полиграфически комплекс (ИПК) "Родина" и недовършената там нова сграда. Така от една аптека, с която стартира бизнесът си през 90-те години в Пещера, днес докторът се слави като един от най-заможните българи.

Илиян Дойков - за 20 години 3 бази

Един от водещите специалисти по „Уши, нос и гърло“ - доц. д-р Илиян Дойков, напуска ВМИ Пловдив преди около 20 г. и открива специализираната болница "Каспела".

Тя е сред първите частни болници, която получава статут на университетска. За почти две десетилетия тя разраства медицинските си услуги, което налага разширение и от един болничен сектор в началото в момента комплексът е от три сгради.

Към УМБАЛ „Каспела“ има и център за извънболнична специализирана медицинска помощ. През 2017 г. доц. Дойков бе отличен с приза мениджър на лечебно заведение.

За печелившата му дейност говорят и цифрите от финансовите отчети. Нетните приходи от продажби за 2018 година са 29 106 000 лв. За сравнение предходната година са отчетени 27 906 000 лв.

Трима партньори управляват "Еврохоспитал" 

Трети в Топ 3 е УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“ ООД. Тя е сред младите частни клиники в Пловдив. Построена е през 2012 г., но се развива с бързи темпове. Приходите на „Еврохоспитал Пловдив“ са по-скромни спрямо тези на предните две клиники, но също бележат растеж.

За 2018 г. са отчетени нетни приходи от продажби в размер на 14 161 000 лв. , докато през 2017 г. са били 12 875 000 лв. Мажоритарен собственик е „Евромедитех“ ООД със съдружници доц. д-р Венцеслав Джурков и д-р Танка Тухчиева, и двамата гастроентеролози. Другият партньор е доц. д-р Николай Белев, завеждащ хирургичното отделение. 

"Св. Каридад" - клиника, вино и туризъм

Четвърта в класацията по усвоени средства от Здравната каса за 2019 г. е МБАЛ „Св. Каридад“ ЕАД, открита през 2011 г.

По данни на портала за фирмено разузнаване ДАКСИ нейната собственост е обвързана документално със „Света Каридад“ ЕООД. Зад дружеството пък стои „Едел“ ЕООД, еднолично представено от Елена Христева, която е и изпълнителен директор на болницата. За периода 2016-2018 г. приходите на клиниката бележат ръст.

За всяка от трите години увеличението им е с 1 млн. лв., като за 2018 г. стигат 12 741 000 лв. ДАКСИ показва още, че Елена Христева има участие във фирма за производство и търговия с вина, в две строителни компании и друга с разнородна дейност - издателска, туризъм, търговия и др.  

Д-р Енчев на загуба

Последна в Топ 5 по изплатени средства от Здравната каса е МБАЛ „Централ онко хоспитал“. Първоначално е създадена като специализирана онкологична болница, след което се разкриват отделения за лечение и на други заболявания. Приходите за 2018 г. възлизат на 23 173 000 лева. Това е значителен спад в сравнение с 2015 г., когато са отчетени приходи за 31 294 000 лв. По последни данни съдружници в клиниката са доц. д-р Валентина Цекова и Медицински Център 1-Пловдив.

Това е бившият медицински център Медлайн, основан през 2009 г. от д-р Невен Енчев. Скоро след това той продава дяловете си на д-р Заприн Пепелов и Христина Райчева. След още няколко прехвърляния, включително и през д-р Енчев, в момента съдружници в болницата са ортопедът д-р Янаки Янакиев и „Горчив бадем“ ЕАД със собственик Гена Иванова. Дамата държи „Ортодоксален орден на рицарите хоспиталиери на Свети Йоан“ ЕООД, чийто председател е д-р Невен Енчев.

 

РЗОК: Всички спазват правилата

Няма сериозни нарушения сред частните болници в Пловдив. Така от Регионалната здравноосигурителна каса отговориха на запитването на "Марица"  за отношенията им с тези здравни заведения. 

"Работим в рамките на закона с тези болници и те спазват изискванията", коментираха от РЗОК.

Здравните заведения в Пловдив и областта подлежат на сериозен контрол от Здравната каса и те се стремят да са изрядни.

Дори и скандалът, избухнал скандал завишените цени на някои лекарства, не може да се смята за нарушения от тяхна страна, тъй като се е действало в рамките на закона.

 

Най-новата инвестиция под тепетата Вдигнаха очна болница върху имот на скандалната „Балканика“

Собственикът на единствената верига очни болници в страната - офталмологът д-р Димитър Тасков, разраства дейността си в Пловдив. На метри от сегашната СОБАЛ „Луксор“ на бул. „България“, която сега обслужва пациенти в две едноетажни сгради, скоро ще заработи новопостроена 8-етажна очна болница с медицински център и хоспис.

Тя е на мястото на бившата Трета стоматологична клиника в "Кършияка". Според информационната табела на строежа възложител на обекта е „Балканика“ ЕООД. Фирмата, еднолична собственост на Минчо Бояджиев, се прочу с покупката на общински имоти на килограм по времето на градоначалника Иван Тотев, както и с топлите си връзки с фамилията на екскмета на район „Северен“ Ральо Ралев. 

Освен в Пловдив д-р Тасков притежава и специализирани очни болници в родния си град Търговище и в Бургас. В Търговище отделно управлява МБАЛ „Луксор“ и медицински център, има и оптика. Отделно развива търговска дейност с медицински и ортопедични стоки.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

30.01.2020 | 10:11

А съм чувал, че Пълмед е на Георги Първанов...

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?