71

Затлъстяването като заболяване - доктор и психолог с лекция в Пловдив

Божилова разказа случката с осъдения на смърт, който не можел да отслабне

 

Д-р Елена Чобанкова от УМБАЛ „Каспела“ и психологът Невена Божилова събраха десетки за лекция, посветена на Световния ден срещу затлъстяването във фоайето на Пловдив Плаза Мол. Студенти от Медицинския университет раздаваха информационни материали за явлението, което бе определено като сериозно заболяване от Световната здравна организация още преди 80 години.

Психологът Невена Божилова разказа анекдота да дебелия затворник, осъден на смърт на електрически стол, на който не можел да седне. И как надзирателите спрели да го хранят с дни, за да отслабне, а той не свалил и грам. Извикали лекар, който да обясни феномена. „Нямам обяснение“, казал медикът. Обърнали се към психолог, който веднага отговорил: „Човекът не отслабва, защото няма никаква вътрешна мотивация да отслабне“.

Психологът подчерта, че една от причините за затлъстяване в най-ранна детска възраст и липсата на внимание от страна на родителите. Другата причина е постоянно критичното отношение към малките. Тя призова родителите да не дават за пример на децата си техни връстници и да не ги критикуват, че са безотговорни.

"В много случаи това отношение остава и когато децата пораснат. Имам пациентка, чиято майка я е критикувала през цялото детство, а сега, когато тя е пораснала и има деца, я обвинява, че не е добра майка", разказа Невена Божилова.

Д-р Чобанкова обясни как се мари индексът на телесна маса. И припомни, че обиколката на талията е по-важен показател. За жените тя е под 80 см, а за мъже под 94. „Това е най-опасната тъкан и пациентът може да има слаби крайници, но това не бива да го успокоява, ако има голяма обиколка на талията“, каза тя.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?