Следвайте ни

Защо се заразяваме с COVID-19 след ваксина

Вирусът засяга все повече хора под 18 години, посочи зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров

viber icon

Въпреки значителното покачване в броя на заразените с ковид от последните дни, добрите новини са, че все още няма обособени клъстери при предаване на инфекцията. Регистрираните с вируса нямат връзка помежду си и са разпръснати в областта. За това информираха „Марица“ от Регионалната здравна инспекция.

Д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на институцията, съобщи, че се затвърждава тенденцията вирусът да се идентифицира все по-често у младите. От 37 положителни случая от статистиката за областта в петък 11 или 12 са констатирани у лица под 18-годишна възраст според него. Това означава, че процентът на непълнолетните с ковид е скочил драстично в сравнение с техния дял при предишните вълни. Ако съдим по данните от последното денонощие, децата, инфектирани с вируса, са над 32% или близо една трета от всички заразени. 

Според д-р Аргиров случаите на заразени сред ваксинираните се дължат предимно на заразяване непосредствено преди поставянето на ваксината или в първите 2 дни след имунизацията, когато защитата все още не се е изградила. В тези случаи инфекцията се проявява със симптоми след имунизацията и създава грешно впечатление в обществото, че препаратите не дават ефект, коментира още д-р Аргиров. 

Той опроверга излязлата през последните дни информация, че вариантът на вируса, идентифициран при 9-годишното момиче в града, е „Делта“. „Никой не знае дали става въпрос за „Делта“, тъй като от лабораториите изпращат взетите проби директно в Националния център по заразни и паразитни болести за допълнителен анализ,“ обясни зам.-директора на РЗИ – Пловдив. 

По отношение на ваксинационния процес, Министерство на здравеопазването изнесе обнадеждаващи данни, които сочат, че 20516 от лекарите в страната, които според официалната статистика са малко над 32 хиляди, са със завършен ваксинационен курс срещу ковид, а 1430 са с поставена първа доза от препаратите против вируса. Другата седмица предстои РЗИ – Пловдив да изнесе и официални данни за ваксинационното покритие не само сред лекарите, но и всички останали медицински лица, което да представи картината сред персонала в областта. За това информира д-р Кръстев от Районната колегия на БЛС в Пловдив. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Шнель Шнель И тръгнаха към курорта

Шнель Шнель И тръгнаха към курорта

30.07.2021 | 19:57

Много си плосък чифут лаком На секундата фващташ червейчето и праскаш минусчето НАЛИ Шиши ти плаща Абе оня Шиши чифута

Отговори
2 5
q se

q se

31.07.2021 | 04:23

grumni be troll

Отговори
0 0
Ййкд

Ййкд

30.07.2021 | 19:29

За мен се разчита повече на ефекта плацебо !

Отговори
2 1
И що съ нервиш Знъм

И що съ нервиш Знъм

30.07.2021 | 19:20

А ти бе чифутско мутро освен чекмедже друго знаеш ли Знаеш ли що е мотика и за кво служи мамицата ти нагла мързелива чифутска НАЛИ думичкатата чифут много ти боде очичките ти чифутски гу ...вно чифутско номадско келеперджийско

Отговори
2 5
Коалиция АНТИКОВИД

Коалиция АНТИКОВИД

30.07.2021 | 17:32

КУКУ жив ли си бре? Ходиш ли като зомби, с маска на 42 градуса? А сваляш ли я, като спиш? Не я сваляй, че Нещото тръгва след 23 часа докъм 06 часа.

Отговори
4 6
Е има и полза от това де

Е има и полза от това де

30.07.2021 | 17:13

Заразяваме се от хилядолетия с ГРИП който ГРИП чифутската банкерска фармацевтична и най вече политическа пасмина му сложи едно страшно заглавие КОВИД и интересно защо 19 И ние тъкмо да им фанем спатийте с предположението че всеки следващ ГРИП те ще го номерират под заглавието КОВИД 20 ; 21 :22 и тъй нататък те ни изненадаха разбира се по чифутски Минаха от числа към географията и някакви щамчета То не бяха Африкански После Бразилски от Бразилия отидоха за сега в Индия Нема лошо Ония който не познават географията ще научат що е Пекинска патица и нещо за фурмите и други работи

Отговори
8 5
Помним бе тъ     к

Помним бе тъ к

30.07.2021 | 16:40

Мъ това чифутско мънки твойте чифутски господари което са ти го спуснали като чифутска опорка си е чиста реклама за ваксини и го четем отначалото на чифутската измислена пандемия И още вируса беше в Китай и го продаваха на един пазар за прилепи За да пишеш свойте чифутски опорки точно дума по дума с точна пунктоация точки и запетайки не говори за твоята геншалнос т а за откровенна чифутска папагалщина и спуснат текст във фармат А4 от чифутските фармацевтични компаний Та туй помним Помним бе ТЪ .ПАК чифутски

Отговори
6 6
jon bon

jon bon

30.07.2021 | 16:46

Абе ти май наистина освен чифт - друго не знаеш!!! Не си май много наред.

Отговори
6 3
Истината

Истината

30.07.2021 | 15:57

Всъщност РНК-препаратите(това не са ваксини) изобщо не дестват на нищо освен на ДНК-то на човека. Измислиха индийския вариант, щото Индия е далече. Като всяко лекарство и РНК-бозата подкопава имунната система и човек почва да боледува повече. ЗАСЕГА! След 3-5 години - ще видим.

Отговори
20 6
!!!

!!!

30.07.2021 | 16:06

Внимание, фалшива новина!

Отговори
6 17
Да си припомним

Да си припомним

30.07.2021 | 14:58

Тези, които сега пишат срещу ваксините са СЪЩИТЕ тези, които миналата година обясняваха как вирус всъщност нямало, всичко било манипулация. Нека да си припомним част от тъпотиите, разпространявани по темата Ковид: Първо нямало вирус, всичко било измама. После имало, ама не бил опасен в сравнение с други заразни заболявания (времето когато пускаха едни сравнителни таблици за смъртността от други заболявания. Kато минаха 100 000 починали от Ковид тия таблици спряха да ги пускат). До лятото всичко щяло да изчезне. Всичко било с цел да ни чипират чрез ваксините. Всичко било, за да отвлекат вниманието от въвеждането на 5G-технологията. През 2009 г. умрели 4000 души от свински грип в България за един месец. Ние сме били защитени, защото от времето на комунизма масово се ваксинираме с БЦЖ. Заразявали се само цигани. Заразявали се само известни хора. Само учители се заразявали. Плащали на хората да се пишат с Ковид. По 1800 лв. давали. Нарочно не правили аутопсии, за да не се разбере, че няма вирус. Цялата работа била заради парите на ЕС, всичко щяло да приключи след срещата за разпределението на парите в средата на юни 2020. Всичко било затова да печелят от продажба на маски. Маските били, за да ни накарат да мълчим. През лятото нямало никакви заразени. През 2020 нямало да има повишение на смъртността в България – тоест проблем нямало. От Ковид умирали само старци от 70 години нагоре. Ако било толкова опасно защо се заразявали толкова много медици. Всичко щяло да приключи след изборите в САЩ. До месец-два всичко приключвало, защото вече сме близо до груповия имунитет. Да видим какво още ще измислят болните мозъци до края на епидемията.

Отговори
14 25
Да си припомним  още твойте глупости

Да си припомним още твойте глупости

30.07.2021 | 15:15

Давай с щуротиите!

Отговори
23 8
Нали

Нали

30.07.2021 | 14:55

"и създава грешно впечатление в обществото, че препаратите не дават ефект"!!!! Обществото няма впечатление! Има манипулация от некадърни медии като Марица, които СЪЗДАВАТ грешно впечатление!

Отговори
24 2
КУКУ

КУКУ

30.07.2021 | 14:52

До тоя долния с трите поста. Може да си събереш тъпотиите и в един пост.

Отговори
6 15

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?