49

Защо Националната детска болница задължително трябва да е в София?

Спорът за това къде и как в София трябва да се изгради новата Национална детска болница продължава пето десетилетие. Вече е ясно, че първоначалният проект, замръзнал в далечната 1979 година, не е актуален и няколко правителства търсят друго решение. Интересното е, че колкото и политиците да говорят за децентрализация и намаляване на ножицата в условията за живот между столицата и провинцията, никой до момента дори не допуска възможността националната болница да е извън София.

Ясно е, че там в момента компактно живеят най-много деца.  Ясно е, че има и най-много лекари с различни  педиатрични специалности. Също така обаче е ясно, че младите пациенти от цялата страна имат еднакви права, независимо дали са родени на пъпа на София, в пловдивския квартал „Изгрев” или в Маджарово. А по отношение на свързаността, още повече в контекста на планираните нови тунели през Стара планина, Пловдив със сигурност е по-подходящо място от София за хората, които живеят на три-четвърти от територията на България.

Ако новите политици у нас са честни и наистина държат на това да осигурят във времето равни възможности и приблизително еднаква жизнена среда за всички българи, трябва да спрат да мислят, че всичко започва от София и трябва да свършва там. А младите хора, които искат да се занимават с медицина и наука, да правят бизнес или да опитат късмета си в публичната сфера, трябва да имат възможности да се реализират и близо до родните си места. В противен случай ножицата ще се отваря, вместо да се затваря, миграцията към София ще продължава, а България ще се превърне в типичен балкански Ориент с един голям и развит град и огромна дълбока провинция, в която никой млад човек не иска да живее.

Да, медицинските и административните аргументите в полза на Национална детска болница в София са много и тежат. Но не по-малко тежат и тези голямата педиатрия да е в Пловдив например. Тук имаме подходящи терени с добри комуникации в близост с хирургиите на УМБАЛ „Св. Георги” /болница, която и днес обслужва пациенти от цяла Южна България/, огромни традиции в педиатрията /наскоро клиниката навърши 75 години/, Медицински университет и Медицински колеж, които осигуряват подготвени кадри, и още веднъж - добра свързаност с повече региони в България в сравнение със София.

Така че ако новите управляващи наистина планират да стартират прословутата  децентрализация, дискусията за Националната детска болница с експертна преценка на всички „за” и „против” би била добро начало.       

****

София е без алтернатива за националната педиатрия

Ивайло Йолчев

Интервю с доц. Георги Йорданов, зам.-министър на здравеопазването

- Г-н Йорданов, може ли Пловдив да приеме новата Национална педиатрична болница?

- Не. Казвам го като човек, който е шовинист на тема Пловдив, но трябва да сме реалисти. Винаги съм твърдял, че сме били провинция, но на Рим, не на София. Мястото на тази болница е в София. Но нищо не пречи да направим педиатрична болница в Пловдив. Нова такава не е удачно решение на фона на огромния брой болници в Пловдив. Най-голямата ни база е детското отделение на УМБАЛ „Свети Георги“. Колегите там имат идея, която подкрепям. Те искат да изградят в зоната на т.нар. хирургии нов корпус, предвиден за преместване на съществуващата детска клиника. Над 1200 души медицински персонал в „Свети Георги“ биха могли да осигурят кадрово новата педиатрия, разбира се, ще  се ползват и колеги от други заведения, лаборатории и други специфични дейности. Идеята е хубава и сме длъжни да я реализираме, защото клиниката остана една от малкото, за която не сме направили достатъчно и като ръководство на болницата, и като Община, и като министерство. Осигурени са 18 милиона лева, направена е поръчка. Важното е да има педиатрия, дори да не е отделена като болница. Най-важното е да има спешен портал, да се улесни достъпът, защото при децата често състоянията са спешни. Да се обединят консултативна и болничната помощ. И тук ще отворя една скоба за читателите ви, че омикронът започва да се разпространява все повече сред детските колективи. Да, децата имат имунитет и го прекарват по-леко, но стават заразители.

 - Кога е срокът да бъде изпълнен проектът?

- Не мога да ви отговоря точно. Избран е изпълнител, но има проблем, който се нарича инфлация. Хвръкнаха цените на строителните материали, без да съм компетентен. Явно ще трябва да има преоценка и допълнителни средства.

- Какви са другите предизвикателства пред пловдивското здравеопазване?

- Говорим с всички пловдивски депутати, както и с кмета г-н Здравко Димитров. Общинската система за здравеопазване е изправена пред предизвикателства, трябва да отговаря на новите изисквания. Трябва да се пипнат базите, да се рехабилитират, тъй като са доста стари. Нека се знае, общинските болници в България не са в състояние да осигурят с приходите си иновативна техника, оттам иновативно лечение, защото са скъпи. Тук трябва да помогнем - както Община, така и министър. Аз като пловдивски лекар имам приоритет да намалим бройката на пловдивчани и жителите на областта, които търсят помощ в чужбина, основно в Истанбул. Все пак тук живеят 700 000 души. Аз съм оптимист, че това е възможно. Има колеги с капацитета да го направят. Трябва да им дадем в ръцете базата и техниката.

***

Пловдив все още няма капацитет да поема деца от цялата страна

Яница Марова

Пловдивската педиатрия е на национално ниво и е добър пример как правилно да функционира връзката университет-болница, но не разполага с достатъчно персонал, за да обезпечи нуждите на цялата страна.

„Нашият мащаб е Южна България. Ние можем да бъдем много добри в национално ниво, но не можем да обхванем цялата страна. Не е и заложено да има такава огромна болница тук. Не можем да осигурим толкова много персонал, който да поема патологията. Друг е въпросът, че детска неврология, пулмология, гастроентерология, хемодиализа в Пловдив са на изключително високо ниво. По отношение на детската кардиология има нужда от национална болница”, обясни проф. Иван Иванов, който е началник на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ „Св. Георги“.

Той даде пример с проекта за изграждане на корпус за детска клиника до хирургичния блок на УМБАЛ „Св. Георги“. Той ще се състои от 4 етажа за подрастващи и още два етажа за възрастни - клинична онкология и хематология и партер. Персоналът, който ще работи в него, е около 110 медици. Докато за Националната педиатрична болница трябвало няколко пъти повече персонал и поне 600 легла.

Освен това проф. Иванов изтъкна, че София е по-удачното място за изграждане на лечебно заведение за деца. Сега  педиатричните клиники в столицата са разпръснати на километри разстояние и при спешни случаи с деца може да се стигне до фатален изход в разкарването между две или три болници. Така например, кардиологията е в Пета градска болница, онкологията в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", повечето клиники са в СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“, а спешните и интензивни случаи в "Пирогов".

При нас различните специалисти са в една сграда, можеш да ги извикаш и в рамките на 5 минути ще дойдат, обясни д-р Иванов.

 

Още интересни четива от сферата на медицината вижте в новия брой на "Марица Здраве"

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Бай Тошо

Бай Тошо

17.02.2022 | 23:24

Що си не еб*те майката пловдивски ци*ани! А ми идвате в София да ставате Софиянци! Пловдивският ка*ут да ви направи детска болница вместо да крадне пари!

Отговори
2 0
Тук й е мястото

Тук й е мястото

03.02.2022 | 18:03

Трябва да е в Пловдив.

Отговори
5 6

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?