49
Следвайте ни

Заразата напълни болниците в Пловдив, спешно увеличават леглата

Областта е на ръба на тъмночервената зона, близо 500 нови случаи и 30 жертви за ден

viber icon

Епидемията от коронавирус стигна поредния си пик и напълни ковид отделенията в пловдивските болници. Областта пък стремително върви към тъмночервената зона за най-висока степен на заразата. Заболеваемостта към вчерашна дата е 471 на 100 хиляди, което е съвсем близо до прага от 500 на 100 хиляди. 

Новите случаи за вторник са 456, което отрежда на Пловдив второ място след столицата. Справката на РЗИ сочи, че в болница се лекуват 76 пациенти, а на домашно лечение са 386

Ситуацията е най-критична в УМБАЛ "Св. Георги", където се поемат най-голям брой пациенти с коронавирус. 

Към днешна дата най-голямата болница в Южна България разполага с 44 свободни от 200 терапевтични легла. 

За интензивно лечение в медицинското заведение са останали едва 4 специализирани легла от общо 20 

Добрата новина е, че от всичките 4 детски интензивни легла, които се намират в Клиниката по детска хирургия и са обособени за случаи на COVID-19, няма нито едно заето. Въпреки че при тази вълна децата не останаха пощадени, повечето от тях се лекуват предимно вкъщи.

Предвид информацията за прииждащи пациенти с положителни резултати за вируса към Инфекциозна клиника, от УМБАЛ „Св. Георги“ уточняват, че чакащите в звеното се разпределят към всички структури на болницата в зависимост от тежестта на състоянието им.

Заради ръста на случаите от РЗИ-Пловдив 

очакват Областният кризисен щаб да бъде свикан отново 

Последното му заседание беше миналата седмица, когато положението не все още не беше се усложнило. На срещата тогава експертите заключиха, че здравната система се справя с натиска. От Инспекцията изпращат ежедневно данни за положението в областта на областния управител, който председателства Щаба.

След техен анализ на 18 октомври се е взело решение от днес леглата, предназначени за неусложнени пациенти с COVID-19 да бъдат увеличени с 67. Така те ще станат общо 786. Увеличението засяга почти всички болници в областта, уточни д-р Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив. От петък пък здравните власти са увеличили броя на интензивните легла в Пловдивско като от 95 те са станали общо 117. 

Д-р Димчева коментира, че 

около 20% от всички заболели с вируса се налага да бъдат хоспитализирани

По нейна информация към 18 октомври заетостта на болничните легла в областта е била 70%.

Общият брой на хоспитализираните пациенти от Пловдивска област към вчерашна дата е 613, като 532 са неусложнениете случаи, а 81 са на интензивно лечение. 58 от тях са интубирани. Ковид взе още 30 жертви през последното денонощие. Починалите са на възраст от 42 до 96 години. Единствено при мъж на 67 не са отразени придружаващи заболявания. Нито един не е бил ваксиниран.

Проф. Петров: Ръстът е главоломен, смъртността е по-висока

Засилен натиск заради разпространението на COVID-19 отчитат и от общинските здравни заведения. В МБАЛ „Св. Мина“ отделението за пациенти с инфекцията е запълнено на 90%, съобщи управителят проф. Петър Петров. Той определя ръстът в заболеваемостта като главоломен.  В момента в ковид сектор е превърнато Първо вътрешно отделение. В него има разкрити 30 легла. При миналия пик от пролетта броят им е бил двоен или общо 60. Тогава обаче са функционирали две отделения, които са поемали пациенти с COVID-19. 

Според проф. Петров смъртността при сегашната вълна е по-висока. Предполага, че това се дължи на по-голямата вирулентност на Делта мутацията. Надява се, че добрата организация ще допринесе за по-бързото спадане на кривата. Предупреждава, че въвеждането на мерки ще даде резултат след около 2 седмици като се позовава на опита от миналата година. За момента казва, че персонала на поверената му болница се справя и неговото влизане в ковид отделението е свързано предимно с контролни функции.

Ето и новите мерки.

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

лечение НЯМА =ето накъде

лечение НЯМА =ето накъде

20.10.2021 | 00:15

www.youtube.com/watch?v=kjM4OYrX-Yo Челният опит от Ню Йорк показва, че може и на три пласта / слоя да ги диплим антиваксърите, оти нЕ'ма дЕ'ка да ги кО'паме = всека педя земя е ценна. Ама ЯКИ КАШОНИ требе, в чували не може! Па' добре, че не е задължителен оскъпяващият тенекиен хастар в ковчега!

Отговори
2 5
Шъ ПОСИНЕЕШ Докторче

Шъ ПОСИНЕЕШ Докторче

19.10.2021 | 22:50

Аве докторе ПОСНЕЛИ идват и ония който фаса им е и на носилката в устата ПОСИНЕЛИ идват и ония миньори чийто дробове са пълни с рудничен прах наречен по докторски СИЛИКОЗА Ама ти от где да знаеш кът си дистибутор на ГМО И скоро ще ядеш дръвцето докато ПОСИНЕЕШ и много синьо та към жълто

Отговори
6 3
Д р Стефаноф

Д р Стефаноф

19.10.2021 | 21:18

Тебе касъплъка ли те влече та си станал Дофтор Стефанф Стефаноф Първо не си дофтор А си просто един дистибутор на едно чифутско ГМО регистрирано в Тел Авив Второ дофторе Стийфъноф Истинския лекар не дофтор е мислещ човек положил Хипократова клетва Не клетва пред Сатаната Клетва пред Хипократ И като мислещ човек този лекар не ползва хората за опитни зайчета заради едни кинти Хипократ и човешката съвест му казват това плюс домашното възпитание Ама при чифутските дистибутори на Ваксата това не важи Нормално Но не се вързва с морално И за туй пък Господ ни казва Юда е сред вас чеда Мой и по делата ще го разпознаете И друго е рекъл Господ Вън търговците от храма Господен Ама Стефъноф Ко правиш ти ве чифут долен в храма Господен Вън гнидо чифутска

Отговори
4 5
аре

аре

19.10.2021 | 22:23

Юри бе педалл

Отговори
0 3
д-р Стефанов

д-р Стефанов

19.10.2021 | 20:17

Като не щем да се ваксинираме ,ще е така.Прост народ сме си и за пореден път го доказваме.Целият свят се ваксинираме ,само ние сме най-умните.Ама като ни ги докарат едвам дишащи ,целите посиняли.....докторе,спасете ни.

Отговори
13 13
Ахам

Ахам

19.10.2021 | 20:55

Докторе, ако сте доктора, вместо да мрънкате с високата тоналност за тази така наречена ваксина, която не е ваксина, лекувайте хората навременно и правилно. Или с прости думи, вършете си работата. Ако не, пътя към Западното слънце.

Отговори
10 10
и с кво да ги лекува?

и с кво да ги лекува?

19.10.2021 | 22:55

И ПО-ВАЖНОТО - ОТ КЪФ ЗОР ШЕ СПАСЯВА ЗАДНИ.ЦИТЕ НА ТЪ.ПАЦИ КАТО ТЕБ?!? Мри, бе цър-вул, на кого му пука???

Отговори
3 6
Да се чете от ковид маймуните

Да се чете от ковид маймуните

19.10.2021 | 20:11

ЕМА потвърждава, че като цяло съотношението полза/риск на ваксината остава положително На своето заседание от 20 април 2021 г. Комитетът по лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата (PRAC) направи заключението, че трябва да бъде направено допълнително предупреждение за необичайни тромбози в комбинация с нисък брой тромбоцити в продуктовата информация на COVID-19 Vaccine Janssen. Заключението на PRAC е, че тези събития трябва да бъдат вписани като много редки нежелани ефекти на ваксината. Комитетът достигна до това заключение като взе предвид цялата налична към момента информация, включваща 8 съобщения от САЩ на сериозни случаи на необичайни тромбози заедно с нисък брой на тромбоцити, от които един с фатален изход. Към 13 април 2021 г. над 7 милиона граждани в САЩ са ваксинирани с COVID-19 Vaccine Janssen. Всички случаи са при хора под 60 годишна възраст; наблюдават се в рамките на три седмици след поставянето на ваксината и в по-голямата си част са при жени. Базирано на наличната към момента информация, не са установени специфични рискови фактори за появата им.

Отговори
2 6
Парите

Парите

19.10.2021 | 20:12

Какво ли не правят . Купуват всичко . Няма лекар , няма учен .

Отговори
11 3
Добре де

Добре де

19.10.2021 | 20:21

Ама в света неваксинирани останаха само бай Ганьовците и маймуните

Отговори
9 13
Емида

Емида

19.10.2021 | 20:58

Да, бая наркомани се навъдиха.

Отговори
5 1
листото

листото

19.10.2021 | 18:43

Стана като Чернобил. Всичко беше "под контрол", "следим ситуацията". А накрая хиляди онкоболни. Глупостта, Алчността и честолюбието винаги се заплащат скъпо.

Отговори
21 2
И ся кво?

И ся кво?

19.10.2021 | 18:11

Легла хубаво, но доктори и персонал да ги обслужват няма. На ви сега чалгари, Кацаров, служебно правителство и Чорап. Пак гласувайте за тях. И тока ви увеличиха и още куп золуми сътвориха. А де го Славчо в целия батак, че не разбрах?

Отговори
21 9
правилно

правилно

19.10.2021 | 18:43

кво ги мислиш овцете ....сега и зелената отрова ще и шибат

Отговори
7 3
МУН4О

МУН4О

19.10.2021 | 20:06

Ами няма нужда, види се. Леглата са по-важни от докторите. Щото Мангъра нали ви го каза в прав текст - в неговата клиника 80% от болните могат спокойно да си останат вкъщи. Но вкъщи няма "златна пътека". Капиш ли какви номера въртят Търговските здравни дружества?

Отговори
15 7
КУКУ

КУКУ

19.10.2021 | 20:45

Той мангъра и много други неща ги каза в прав текст, ама до едно се оказаха МАЗНИ лъжи. Ще остане в историята като една лъжлива мастия и нищо повече.

Отговори
9 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?