Следвайте ни

Започва подробен одит на общинските здравни заведения

viber icon

В края на месеца започваме подробен одит и анализ на дейността на всички общински здравни заведения – диагностично-консултативни центрове, болници и диспансери. Това заяви по време на днешното посещение в УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив. 

Той подчерта, че общинското здравеопазване трябва да стане гръбнакът на здравната система в Пловдив.

„След анализа от тази проверка ще стане ясно как да продължим и в каква насока да са нашите последващи действия. Ще се обследва тяхната дейност не само като търговски дружества, а най-вече като лечебни заведения, защото добрата медицинска дейност, която те реализират, ще повлече и положителен финансов резултат“, заключи д-р Калинов. 

По думите му общинското здравеопазване разполага с пълния капацитет да обхване всички дейности, за които отговаря. Решенията, които ще бъдат взети, ще са на база експертен анализ с най-добрите специалисти в гилдията в рамките на публичен диалог.

Големият проблем в общинските ДКЦ е намаляващият и застаряващ лекарски състав – на средна възраст – 65-70г., като трябва да се работи в посока привличане и задържане на млади кадри. Това е другият основен приоритет в работата на новия директор дирекция „Здравеопазване“. Д-р Калин Калинов добави още, че общинското здравеопазване трябва да заработи като пълноценен организъм и различните здравни заведения трябва да са във връзка помежду си, да си сътрудничат и да си помагат, ако е нужно.
"Това обаче не можеше да се случи до сега и поради друга направо абсурда причина. Голяма част от управителите на общинските здравни заведения  дори не се познават помежду си. За каква връзка и сътрудничество можем да говорим. Тези проблеми трябва и ще бъдат решени", добави още д-р Калин Калинов.

Друга съществена задача за решаване е осигуряване на финансови средства по различни програми за закупуване на модерна медицинска апаратура за нуждите на медицинското здравеопазване.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лекар

03.02.2020 | 10:21

Адмирации за д- р Калинов и цялото ръководство! Защото има такива, които спазват правилата и такива, които подаряват средства на свои.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?