2374

Зъболекари искат отсрочка за пациентското е-досие, заплашват да скъсат с Касата,

Зъболекари се разбунтуваха срещу електронното пациентско досие, което трябваше да влезе в сила от 1 февруари. "Разработваният в момента и предлаган от "Информационно обслужване" формат на е-досие ще доведе до хаос. Той е опасен за денталното здраве на пациентите, тъй като националната здравна информационна система не е технически готова за приемане на данните и отчетите на денталните лекари", предупредиха вчера от Българския лекарски съюз (БЗС). Стоматолозите настояват за отсрочка на новата система, като тя стартира след подписване на анекс между БЗС и Националната здравноосигурителна каса. 

Те обясняват, че техните услуги се отчитат по съвсем различен начин от тези на джипитата и не може софтуерният продукт за общопрактикуващите лекари автоматично да се приложи към тяхната дейност. 

"Ние не работим по клинични пътеки, с прегледи и изписване на лекарства. Ние вземаме такса за извършена услуга. Реално свършена работа е, когато например е приключило лечението на кариеса, а то има отделни етапи. Какво ще отчетем за една временна операция - дошъл е човекът и си е тръгнал?", онагледиха картината зъболекарите и настояха да се отчитат както към Здравната каса, така и към е-системата в края на месеца, когато реално могат да отчетат приключило лечение. 

"Над 25% от колегите заявяват, че ако се въведе системата, както иска "Информационно обслужване", ще се откажат да работят по Националния рамков договор. Става дума за дентални лекари в  малки населени места, където един зъболекар обслужва повече от 1 населено място. Т.е. гражданите ще бъдат лишени от лечение по НРД, това мисли ли го някой", попитаха още от Зъболекарския съюз.

От сдружението разказаха, че от 2 г. работят с министерството за въвеждана не е-система за отчитане, но не получават никаква реакция и съдействие от "Информационно обслужване", които трябва да изработят съответния софтуерен продукт. 

"В момента ни се предлага номенклатура, терминологията в която е превеждана незнайно от кои години", посочи Георги Габровски, зам.-председател на УС на БЗС. По думите му, зъболекарските дейности са преведени по недопустим начин, който не съответства на практиката и обучението по дентална медицина - те са неразбираем, нелогични и неприложими. Това според него може да доведе до въвеждане на невярна информация в е-системата, което пък да предизвика хаос и неправилно лечение.  Д-р Шарков пък разказа, че им се предлага система на базата на договор между МЗ и Департамента по здравеопазване на Австралия, сключен преди 12 г. "Ако я въведем, застрашаваме здравето на българския пациент", заяви той. 

Очаква се служебният здравен министър Асен Меджидиев да обсъди проблема с министъра на електронното управление Георги Тодоров. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?