49

За следващата пандемия ще трябва да внасяме медсестри

Без по-добро заплащане и условия на труд колапсът с кадрите е неизбежен, твърди Светла Иванова от МБАЛ "Св. Мина"

За следващата епидемия ще се наложи да внасяме медицински сестри от чужбина. Това алармират представители на гилдията на белите касинки, които буквално са на изчезване.

Светла Иванова изпълнява задълженията на главна сестра в общинската болница "Св. Мина" в Пловдив, позната преди като Първа градска. Преди да поеме тази длъжност през май 2021 г., тя работи дълги години като старша и редова сестра в лечебното заведение. Богатият й опит в професията й позволява да погледне реалистично на проблемите в сектора и да анализира недоволството на медицинските специалисти, за което обществото научи през последните години.

Светла Иванова

Уточнява, че сред колегите си всеки вижда нещата посвоему, но това е резултат от натрупването на много проблеми в системата. Номер едно сред тях е заплащането, тъй като възнагражденията са до голяма степен определящи за удовлетворението и мотивацията на работещите. Увеличаването на заплатите обаче само по себе си не би подобрило условията на труд и затова трябва да се помисли и за набиране на повече специалисти, което ще отнеме от товара върху малкото такива заети в сектора. „Заради дефицита на кадри на една сестра в момента се пада много работа, което води до пълно изтощение. Едно време имаше правило, че на един лекар трябва да се падат по две сестри, а в момента сме радостни, ако успеем да сведем съотношението на едно към едно", споделя наблюденията си Светла Иванова. Тя смята още, че въвеждането на конкретни правила и ред за извършването на дейностите ще внесе яснота и ще улесни работещите.

Отделно от това за разрешаването на проблемите в професията тя изтъква

необходимостта от оценяване на труда на медицинските кадри по достойнство.

Според нея този тип работа е въпрос на призвание и в нея тя и колегите <210> влагат душата и сърцето си, за да бъдат в помощ на пациентите. Затова е нужен и психологически подход към болните особено в тежките моменти, когато те имат нужда от съчувствие и кураж, категорична е главната сестра на „Св. Мина“. Тя обяснява, че точно незачитането на усилията в много случаи отключва негативни чувства като болка и обида у медицинските специалисти.

Усещането за недооцененост излиза на преден план особено предвид поетия товар от медицинските сестри по време на пандемията. Ситуацията налага засилено оказване на морална подкрепа на всички пациенти в ковид отделенията, като в същото време не отменя, а дори увеличава физическото натоварване поради главоломното нарастване на случаите. Избрали бялата престилка, Иванова и колегите й осъзнато потискат собственото си усещане за несигурност и самосъхранение, за да подкрепят болните.

 За някои от сестрите, лекарите и санитарите това се случва с цената на собствения им живот

На въпроса дали подкрепя протестите на колегите си, Иванова отговаря, че е съгласна с изведените клаузи. Исканията за разписването на конкретен ред и остойностяването на всяка манипулация в практиката са в интерес на улесняване упражняването на професията и намаляване на натоварването. Подобни промени ще се отразят положително и на мотивацията, тъй като медицинските сестри имат различни задължения и отговорности предвид специфичната сфера на работа. Разпределението на труда налага преминаването на различни квалификации, както се случва при анестезиологичните сестри например. Иванова вярва, че с въвеждането на по-честна система при възнагражденията ще бъдат привлечени така необходимите млади кадри, които да се влеят в системата.

Според нея в момента интересът към професията е занижен заради ниското заплащане, необходимостта от инвестиции в образование и голямата отговорност, съчетана с непрекъснато полагане на усилия и мисловен труд. Грижата за човешкия живот, при която дори дребните грешки са недопустими, неизбежно води до психологическо натоварване. С ниските заплати в сектора обаче изборът да учиш няколко години, за да продължиш да правиш жертви и в професията си, изглежда неоправдан за младите кадри. Демотивиращ фактор за тях се оказва липсата на материален стимул, предвид възможността да получават същата заплата, полагайки неквалифициран труд. Завършващите в направлението медицинска сестра пък доста често се ориентират към западните държави от Евросъюза или Швейцария, където в професията са утвърдени протоколи, по които за труда си получават повече пари, тъй като всичко е коректно остойностено.

За съжалени, до момента тя не вижда конкретен отзвук от протестните действия през 2021 г. Определя надигналите се гласове на недоволство сред колегите си като отчаян зов за помощ, тъй като всички те работят на предела на силите си. Освен това тълкува изнасянето на проблемите в публичното пространство като своеобразно предупреждение за задаващата се кадрова криза. „В момента голяма част от заетите в сектора са пенсионери и близки до възрастта за пенсиониране специалисти.

Без нови кадри тяхното излизане от пазара на труда ще причини голямо задъхване в системата,

което и пациентите неизбежно ще почувстват,“ обяснява Иванова. Тя не изключва и неблагоприятния сценарий за закриване на болнични структури поради липсата на медицински персонал и се аргументира с вече случилото се закриване на отделения.

Признава, че все пак се вижда загриженост по тези проблеми и от хора извън самия сектор, което смята, че е добър знак. Разбиране за голямото натоварване сестрите срещат и от лекарите и санитарите, с които работят в екип. При нужда те поемат част от сестринските задължения. Именно благодарение на екипната работа заедно все още успяват да се справят с работата. „Дефицитът в звеното на сестрите обаче неизбежно се отразява и на останалите звена,“ констатира главната сестра на „Св. Мина“.

Иванова казва, че с колегите си биха оценили дори малките стъпки за подобряване условията на труд в болниците. Добра практика за начало вижда в осигуряването на обучения и възможности за усъвършенстване, чиито такси да се покриват от работодателя. Иванова смята, че колегите <210>, както и младите кадри, не биха имали против да се обвържат в дълготрайни трудови отношения, ако такава възможност за реимбурсиране на обучения им бъде предоставена. Тя вярва, че при наличието на воля проблемите ще бъдат преодолени. Надява се с новите варианти на ковид пандемията да отшуми, за да може здравната система да си поеме въздух, а обществото да се успокои. Това ще позволи отделенията да заработят в нормалния си режим, а медиците да помагат на повече болни. Пожелава си здраве - за себе си и всички, тъй като никой не би могъл да бъде истински щастлив, ако някой от обкръжението му страда.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Здравчева

Здравчева

26.01.2022 | 10:28

Кой Ви каза, че ще има следваща пандемия?

Отговори
2 0
Кога ще ги стигнете? 8000 евро на месец!

Кога ще ги стигнете? 8000 евро на месец!

24.01.2022 | 12:12

8000 euro на месец за РИТНИТОПКОВЕЦ - а вие, роби на труда, работете, работете, работете ангария...превивайте гръб! Нагайката и камшикът ще плющят до сетния ви дъх!----- В "Ботев" явно наистина са развързали ударно кесията за пролетта и ще гонят място в Европа. Поне така говорят сумите, хвърлени по новото попълнение Мохамед Брахими. "Марица" се добра до уникални подробности по сделката. Пловдивчани са платили 120 000 лева трансферна сума на закъсалия Пирин за правата на дясното крило. Отделно са му разписали тлъста заплата от 8000 евро на месец. Има и бонуси.

Отговори
2 0
Предложение

Предложение

24.01.2022 | 11:59

Направете заплатата на сестрите поне колкото средно платен РИТНИТОПКОВЕЦ, и ще видите дали няма да има сестри!

Отговори
2 0
Антоан

Антоан

22.01.2022 | 00:45

Много точно казано! Дано да има повече истински хора като Светла Иванова!

Отговори
3 0
Антоан

Антоан

22.01.2022 | 00:44

Много точно казано! Дано да има повече такива истински хора като Светла Иванова! Бъдете жива и здрава!

Отговори
2 0
споко

споко

21.01.2022 | 19:02

Леле-КУКУ_Мутрата ще го направим сестричка!

Отговори
0 1
novite-pensii-nekompetentnost

novite-pensii-nekompetentnost

21.01.2022 | 18:44

https://www.dunavmost.com/novini/novite-pensii-nekompetentnost-ili-nebrezhnost

Отговори
1 2
ПАДНА И ПОСЛЕДНАТА АНТИВАКСАРСКА ОПОРА ЗА УМИШЛЕН МОР, ЧРЕЗ ВАКСИНИТЕ

ПАДНА И ПОСЛЕДНАТА АНТИВАКСАРСКА ОПОРА ЗА УМИШЛЕН МОР, ЧРЕЗ ВАКСИНИТЕ

21.01.2022 | 16:11

Група богати технологични гурута, сред които главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин и главният изпълнителен директор на стартъпа Gumroad Сахил Лавиня, предизвикаха шок, като предложиха да се създаде нещо, което беше оприличено на случващото се в "Матрицата". Предприемачите предлагат да се използват "синтетични утроби", които да заместят човешките майки, в опит да се "премахне голямото бреме на бременността", след като милиардерът Илон Мъск изрази опасения за "демографски срив".Основателят на SpaceX и привърженик на идеята за колонизиране на Марс, изригна в серия от туитове във вторник, изразявайки загриженост относно тенденцията за намаляване на раждаемостта, като заяви, че ако на Земята няма достатъчно хора, "то определено няма да има достатъчно за Марс". Милиардерът, основател на криптовалутата Ethereum, Виталик Бутерин, приветства идеята за "синтетични утроби", като сподели графика, изследваща разликата в заплащането между половете. Забележките обаче предизвикаха объркване в мрежата, като мнозина се чудят дали технологичните мозъци не визират отглеждането на деца като в "Матрицата".

Отговори
3 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?