Следвайте ни

За първи път от 10 г. насам: МБАЛ "Св. Мина" се отлепи от дъното

viber icon

За първи път от 10 години МБАЛ „Свети Мина“ е на реална печалба с 47 000 лева. Това показват счетоводните разчети на лечебното заведение за първите шест месеца на годината, съобщиха от Община Пловдив.

Досега болницата беше в тежко финансово положение и всяка година персоналът разчиташе на бюджетни средства. Положителните резултати са в резултат на  оздравителни мерки, предприети от и.д. управител  проф. д-р Петър Петров, който ръководи общинската болница от края на март тази година. Една от първите стъпки беше  да преструктурира клиничните направления, за  които лечебното заведение има опит и силни специалисти - акушеро-гинекологията, кардиологията, педиатрията, ревматологията и хирургията. Това е увеличило броя пациентите, които предпочитат да се лекуват в МБАЛ „Свети Мина“.

„Стабилизирането на  Първа градска болница е един от въпросите, по които аз и екипът ми работим усилено. Многократно съм заявявал, че общинското здравеопазване не бива да отстъпва по нищо на частните и държавните болници, и мисля, че започваме да го доказваме“, коментира  кметът Здравко Димитров.

Болницата разполага с екип от 220 медици, които благодарение на техния професионализъм  успяха да оборудват отделение за болни от COVD-19 пациенти само за 2 дни. 

„Работим постоянно за привличане на нови колеги. Освен крайно недостатъчните навсякъде в момента инфекционисти, „Св. Мина“ търси да назначи още лекари и медицински сестри в областта на АГ, вътрешни болести, ендокринология, нефрология, педиатрия, като гарантира добро заплащане. В момента се водят и преговори с проф. Александър Чирков, признат за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации, обясни д-р   проф. Петров.

Болницата полага грижи за всички желаещи пациенти, въпреки че лечението им излиза извън разрешения от РЗОК  лимит от 311 000 лв.  и остава като неин допълнителен разход. В тази връзка  шефът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов е предприел действия за увеличаване на лимитите по клинични пътеки от НЗОК до 450 000 лв., какъвто обем реално МБАЛ „Свети Мина“ изпълнява  ежемесечно.

През изминалата седмица лечебното заведение върна по сметките на Община Пловдив спестените от предоговарянето на условията на дълга му 30 000 лв.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?