Следвайте ни

Всяка втора аптека не отчита фалшивите лекарства

До 9 август обектите трябва да бъдат свързани с европейската система за верификация

Над 40% от аптеките в страната още не са свързани със системата за разпознаване на фалшиви лекарства. Данните бяха изнесени от здравните власти и фармацевтични компания. Шестмесечният гратисен период, който беше даден на аптеките да се свършат с европейската система за верификация на лекарствата, изтича на 9 август. Много от тях обаче все още не са го сторили. Положението е най-зле в малките градчета и селата. В по-големите градове, като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, много аптеки също не са се свързали с новата система.  От Министерството на здравеопазването предлагат глоби от 1000 до 3000 лева за нарушителите.  

 

Аптекарите тупкат топката, тъй като ще трябва да  платят за въвеждането на специфичен софтуер, специален четец и да се регистрират в Българската асоциация за верификация на лекарствата. Освен това е необходим бърз и сигурен интернет. Според здравния министър обаче разходите за верификацията не са големи. Той поясни, че е необходимо единствено да се закупи четец, чиято стойност е между 180 и 200 лева за едно работно място, и еднократно да се заплати сумата от 50 лева за свързване със системата. Единични били случаите, в които аптека функционира без интернет и компютър и се налага да ги осигурява сега. 

 

Ананиев обясни, че цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата, е между 1500 и 2000 лева като еднократен разход.  

 

Румен Златански

Репортер - екип "общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?