Следвайте ни

Всяка среща с COVID-19 увеличава антителата срещу вируса

Хората с висок клетъчен имунитет да внимават с ваксините, съветва д-р Галина Карауланова

viber icon

Изненадващо високи нива на антитела при част от преболедувалите COVID-19 преди повече от 6 месеца създават смут и неяснота за режима на пътуване при тези хора. За това сигнализират много от читателите на „Марица“. "На седмия месец след заразата антителата ми са два пъти повече в сравнение с преди 3 месеца. В същото време вече не мога да ползвам  сертификата за преболедуване, а от друга страна, никой не ми казва ясно дали е безопасно да се ваксинирам, за да ползвам другия сертификат", казва Стоян Петров, който е боледувал през декември миналата година. На практика единственият вариант за пътуване за тях остава представянето на отрицателни ПСР или антигенни тестове, които обаче се заплащат.

Потенциално обяснение за нарастването на антителата след преболедуване от научна гледна точка са евентуалните повторни срещи с вируса. Тогава организмът вече познава патогена, след като веднъж се е възстановил от него, и не се разболява. Той активира навременен имунен отговор при последващите контакти с ковид, като по този начин нивото на антителата се вдига.

Такава е ситуацията и с много от лекарите, работили в ковид отделенията, които постоянно са били в контакт с болните и по този начин са поддържали активен имунитет, като всеки ден вероятно са поемали частичен вирусен товар.

Зад тази теза застава д-р Галина Карауланова, епидемиолог и специалист по инфекциозни болести с дългогодишна практика. Тя смята, че наличието на антитела всъщност не е толкова важно, колкото това на клетъчен имунитет, който може да трае до 1 година. Самата д-р Карауланова е работила на първа линия и е преболедувала вируса преди 10 месеца. В момента има доказано с тест добро ниво на клетъчен имунитет, който я предпазва. В това тя е категорична като специалист и съветва хората да проведат същото изследване, за да са наясно със защитата, с която разполагат. Тя критикува открито здравната ни политика за това, че не е установила правила за необходимия скрининг както в началото на пандемията, така и в момента.

Според д-р Карауланова в момента е задължително да се правят първо бързи антигенни тестове, а след това и да се изследва титър антитела, преди да се постави ваксина. Ако се отчете наличието на антитела или клетъчен имунитет, епидемиоложката е категорична, че имунната система би се натоварила излишно с поставянето на иРНК препарат, което в крайна сметка би имало негативен ефект върху организма. В този случай тя смята, че ваксините по-скоро биха навредили. 

„Колегите ми, редовите лекари от Асеновград, с които работихме на първа линия, са герои, защото застанаха пред обществото да се ваксинират, без да се изследват предварително. Направиха това, за да дадат пример, когато обстановката беше толкова тежка, без да се замислят за себе си“, обяснява д-р Карауланова.

Като специалист тя настоява да се направи широка дискусия за противопоказанията на ваксините и да се говори коректно за тях в публичното пространство, за да не се подвеждат хората по конспиративни теории. Прилагането на ваксините е много важна стъпка за справяне с инфекцията, особено при прогнозите за наближаваща делта вълна наесен, но не трябва да се прави на сляпо, коментира д-р Карауланова.

Според нея сега е моментът да постигнем заветното ваксинационно покритие от 75%, за да избегнем най-лошото. „Ние сме учили, че ваксини не се поставят, когато имаме висок риск от заразяване, и затова сега времето е подходящо, за да имаме поне още 2 месеца да изградим своя имунитет - 28 дни между двете дози и 33 дни, в които имунната ни система да се подготви“, добавя още епидемиоложката.

Според нея здравната ни политика не действа правилно, най-малкото защото не улеснява хората да вземат правилното решение за себе си. Изследването на клетъчен имунитет в лабораториите варира между 150 и 180 лв. и не всеки би могъл да си го позволи, за да е спокоен, когато си поставя имунизация срещу ковид. „Здравните власти са приели едно средно положение, тъй като повечето хора имат антитела в период на 6 месеца след прекарване на инфекцията, но не обясняват, че защитата може да остане и за по-дълго време, което е проблем“, отчита д-р Карауланова.

„При цени на ПСР тестовете между 120 и 150 лв., средни цени на антигенните тестове от по 30 лв., както и сумата от 30-40 лв. за изследване на антитела, кой пенсионер би могъл да си позволи да се тества, за да е спокоен, когато се ваксинира“, пита риторично д-р Карауланова. Заради икономически интереси според нея здравната ни система не е предприела мерки за осигуряване на безплатно тестване дори и на лекарите на първа линия. Това се е случило на местно ниво, и то само в някои от лечебните заведения. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?