Следвайте ни

Всеки трети пациент в пловдивските болници е от друга община. А кой плаща сметката?

Когато се налага финансиране на допълнителни дейности обаче, плаща само градската хазна  

viber icon

Общинските лечебни заведения в Пловдив лекуват хора от целия регион, а когато се налага финансиране на дейности, разходите се поемат само от градската хазна. Така е от години, но ситуацията ескалира тази година заради пандемията от коронавирус. През октомври и ноември в МБАЛ "Св. Мина" са приети 173-а пациенти с COVID-19. От тях жители на Пловдив са 114, а останалите 59 са от други общини. Подобна е ситуацията и в МБАЛ "Св. Панталеймон". Бившата Втора градска е лекувала от август до ноември 106 заразени с коронавирус - 68 пловдивчани и 38 от други населени места.

В двете болници се лекуват не само хора от общините "Родопи" и "Марица", но и от всички малки общини в областта.  

Двете общински болници са търговски дружества и имат договори със Здравната каса. В този смисъл е нормално да приемат пациенти на равни начала с държавните и частни клиники. Проблемът е, че когато се налага финансова помощ, тя идва само от бюджета на Пловдив. През годините няколко пъти се е налагало МБАЛ "Св. Мина" да бъде спасявана от фалит с помощ от градската хазна.  В момента бившата Първа градска се подготвя за специализирана ковид болница, но общината няма възможност да финансира преструктурирането, дооборудването и набирането на персонал със собствени средства и дарители. Затова кметът Здравко Димитров изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министрите на здравеопазването и финансите с искане за държавна подкрепа.

Проблемът, че Пловдив харчи пари за неща, които се ползват от жителите на съседните общини, съществува от години.

"Градът инвестира и поддържа училища, пътища, паркове, спортни съоръжения и какво ли още не, които се ползват от хората в целия регион. В това няма нищо лошо, но докато Пловдив се задъхва от трафик и презастрояване, съседните общини си харчат сами местните данъци и такси, а жителите им тичат все към големия град, което не е справедливо", коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров.  Той смята, че е време за административна реформа, която да сложи край на този парадокс и Пловдив да разшири своите граници.  

Въпреки всички проблеми Общината не отказва да подпомага МБАЛ "Св. Мина", която вече работи като ковид болница.

Администрацията предлага Пловдив да дари спешно от своя бюджет 83 000 лева  на бившата Първа градска.

Решението трябва да бъде гласуване на сесията на Общинския съвет днес.

Финансовата помощ е поискана от управителя на МБАЛ „Св. Мина” проф. д-р Петър Петров. Парите са необходими  за предпазни средства, дезинфекционни препарати, консумативи за диагностика и лечение на пациенти с коронавирус, закупуване на оборудване за PCR изследвания, преустройство на помещение за PCR лаборатория.

С предишно решение от 9 април тази година Общинският съвет е дал съгласието си 270 800 лева от бюджета да се разходват за ограничаване на разпространението на заразата и обезпечаване на противоепидемични мерки. От тази сума сега се заделят парите за „Св. Мина”.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Пол

Пол

19.11.2020 | 18:44

Купили сме си жилище, плащаме си данъците,ползувме придовките...

Отговори
1 0
Пол

Пол

19.11.2020 | 18:43

Купили сме жилище,плащаме си данъците....Всичко друго е настройване един срещу друг .

Отговори
1 0
Сребролюбци

Сребролюбци

18.11.2020 | 11:57

А нали и онзи от Смолян Пазарджик Хасково или Карлово също вкарва в солидарната здравноосигурителна система своята лепта Защо с воя на хиени вие се опитвате да му отнемате правото да получи медицинска помощ където той пожелай в рамките на България Какви мухи ви пущат еврейските долни медий та да скачате брат срещу брата Не се ли усещате кой се ползва от това Разделяй и владей Същите който направиха здравеопазването търговия Здравните заведения търговски дружества Болни извратени еврейски мозъци мислещи как да осребрят дори и от живота на хората За тях човека е нищо парата всичко На що ви научи Господ Или сте безверници Юди

Отговори
5 0
Много първосигнални реакций

Много първосигнални реакций

18.11.2020 | 10:26

Вижте еврейската пропаганда и говорене как ви промиват промитите и изшлайфани мозъчета та да стигнете и да роптаете срещу ваш ближен брат роднина приятел дошъл в Пловдив да получи помощ от специалисти медици А те са струпани в Пловдив един път че са изсипани много народни пари още от времето на комунизма във вид на сграден фонд и втори път като клиники с водещи медици практика и медицинска апаратура Нима никой от вас протестиращи срещу СМ РА СА няма брат сестра рода приятели живеещи в тези за вас омразни региони и те да не могат да получат здравна помощ от светила на медицината като пример професор Начев Разделяй и владей ли е девиза на Народното ни Събрание или Съединението прави силата Не можете ли още да се усетите как ви бъзика Юда като ви пушта първосигнални теми и вие още по първосигнално отреагирате Като маймуни на банан

Отговори
4 1
Мич Бюкянън

Мич Бюкянън

18.11.2020 | 12:17

Не им се обяснявай , колега. Интересното е , че всички пишещи тук са кореняк пловдивчани. За мен са най-долната измет и комплексари.

Отговори
3 3
Майна

Майна

18.11.2020 | 10:05

Доста фашистко изказване в контекст на нелеката ситуация, при която в крайна СМЕТКА важен е човекът. РА,СМ.... вие сериозно ли обобщавате по табели на коли.... Че колата е най-добрият приятел на българина, ясно, ама чак толкова, я се стегнете и си носете маските, че волът като рие на гърба му пада. Живи и здрави!

Отговори
7 1
дада

дада

18.11.2020 | 09:36

Проблема на Пловдив са хората от регионите -----СМ,,К,,Х,,У,,,РА,,,...Волейболиста да си насочи там вниманието ..Особенно към СМ където са изкупили целия Кичюк и РА където отдавна се представят за Пловдивчани,,а са просто ментета

Отговори
6 4
Пловдивчанка

Пловдивчанка

18.11.2020 | 09:02

Крайно време е двете общини Родопи и Марица да спрат да съществуват,за да може вече задъхващият се град да си поеме глътка въздух.

Отговори
9 3
Ванко 1

Ванко 1

18.11.2020 | 08:49

ЗДРАВКА Е ВИНОВНА . ОСТАВКА

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?